點解李雲迪曾經風光,而家咁樣

231 回覆
9 Like 12 Dislike
又唔係咁講
咁佢一日仲自稱鋼琴家,就係要練琴架啦
彈琴姿勢 手型 音色 技巧 感情全部都好出色
當年參加蕭邦比賽嘅時候簡直好似蕭邦本人咁
佢首La Campanella op22同scherzo 2無人出其左右
我覺得部分曲目黎講 好多聞名世界嘅大師都唔及佢
係咪玩緊膠
可能性係 bi
好多男人玩藝術的都gay gay 地
歷史最佳
https://youtu.be/kv3a7la4NMs?si=qUW7ZFhN26hrmLHn

彈個練習曲都有感情過人
李雲迪都係谷出黎,真心熱愛鋼琴唔會荒廢成咁,一定持續練習。
周杰倫係一般人黎講勁
但同李雲迪完全冇得比啦
接商場show無話cheap唔cheap既,你可以話佢接地氣既,咁出商場show表演要求就唔使咁高,都係娛樂大眾。
但係專業音樂會上表演嚴重甩轆,證明李雲迪唔尊業。唔係唔明佢自細練琴係辛苦架,可能自細被迫,而家想放棄唔再練輕鬆下,我都理解,但就唔好係有要求既音樂會上再表演。
啱啱買左Rubinstein個11隻CD, 仲等緊佢寄過黎,期待中,網上聽佢彈法係最溫柔嗰個,唔知係咪同用緊個鋼琴有關。
rubinstein我自己覺得麻麻地鐘意
暫時仲聽緊zimerman argerich 有時聽下michelangeli
古典音樂能夠歷久不衰
我個人認為最大原因係冇音樂原聲錄音或錄影帶
即係後人根本唔知原作者係點樣演繹呢個曲目
你睇譜有10種速度描述好多種大細聲漸變
但呢啲只係語言上嘅描述
冇一個客觀實在嘅拍子節奏
變咗所有人都係睇完個譜重新演繹一次
每個人嘅理解唔同感受唔同能力唔同
一啲客觀嘅理解,間接上都可以做到嘅
好似睇返當時嘅歷史背景環境因素等等
但要完全掌握當時作者嘅心態佢最理想嘅演繹係冇可能
所以古典音樂沒有完美,只有最好
當你要走一個版本係同其他人嘅理解唔同,但有言之成理咁就係一個特別嘅個人嘅版本
佢嗰次基本上比評審認為係史上最優秀嘅演出
唔係第一咁簡單
朗朗都係
只能夠講五光十色加上金錢襯托誘惑好大
咁勁痴到已經係一個成就
王羽佳敢做人哋唔敢做嘅嘢
喺呢方面確係相當突出做到一鳴驚人
但佢嘅執行力仲未到頂級
好老實咁講
朗朗嘅古典音樂表演偏向娛樂性多啲
喺音樂性嚟講係次一兩級
技巧完全冇問題,係天才級
李雲迪係完全音樂理解演繹上嘅天才
想知個程度差距,真心唔識
真心唔識,平凡人想了解下個差距
因為周杰倫話自己係絕對音感,以為已經係最強
呢個描述簡單易明
200場彈同一樣嘅野?
會唔會用演奏當練習?
唔係好sure 周杰倫handle唔handle到一首chopin piano concerto
周杰倫=你屋企樓下茶記個大廚
李雲迪(以前)=Gordan Ramsay

兩個都勁,但唔係同一個level
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞