自動波較長時間停車,手掣後應唔應該入N波?

79 回覆
2 Like 28 Dislike
例如喺外國去Costco入油 見前車有排先入完油 一般做法係入P波再拉手掣
唔係得我一個咁講,前面有位巴打解釋埋原理
engine engage gearbox已經有tension, 果時夾硬操作handbrake 對gearbox同handbrake都有損耗..…...你話你架新車有自動disengage操作無分別就話啫
點解香港今時今日可以乜都將錯既野當啱,我佩服你就真
我直情熄車
但正路係n波加手制,唔好用p
因為計risk的話,唔係拍停,前後都有車旭緊有碰撞風險,p係完全lock gearbox, 如果撞得勁,比人推旭架車,gearbox會磨損or甚至打柴
原來轉燈仲停係到 阻住條路d撚樣係你
除非你係泊車
如果唔係都唔會係P
拉手制入空波
入D波鬆手制
香港係咁教
torque converter波箱喺engine同gearbox之間根本冇clutch, engine永遠連住torque converter, torque converter又永遠連住gearbox input, 又邊度得嚟engine en唔engage gearbox?

仲有, 手掣淨係brake後轆, 而且力度得腳掣3成
你放手掣嗰下有踩住腳掣架嘛, 根本唔形成乜鳩嘢tension
咁你唔洗揸車啦
你部車向前行緊嗰陣你踩brake都好撚大壓力
因為啲教車師傅屌過Prius C會傷波箱
運輸署先畀佢哋咁做
咁係車角度應該點做
你#56嗰個係以前嘅教法
應該係最貼近返機械原理
我都講左新車操作可能無分別
但個個人架車一樣?有新有舊,有唔同設計
另外開車地下一定平?斜路會唔會有tension?
唔會人為錯誤?你肯定個個人踩腳制夠實?
計risk management 舊果套教落係最安全
你啱呀
所以如果腳制唔夠實,你喺N波鬆手制會點?
咪就係會溜囉

計risk management就更加唔會N波啦大佬
開車地下一定平?你肯定個個人踩腳制夠實?
平路腳制唔實鬆手制, n波會溜? 驗車好喎, d波有機會衝
斜路腳制唔實鬆手制, n波會溜, 但d波衝得仲勁, 係上斜會好d
而家大把人開車開車都chok, 希望你唔係其中一個
計哂所有野, 當然無絕對, 但最大機會安全都係n
自己睇owner manual啦
架架車唔同
有啲車個n波冇乜用既 淨係拖車果時入n波

啲人硬係都唔知搞乜撚咁手多唔用
P+hand brake
多撚餘
P就得啦

說明書話停車P波之後先handbrake
係咪同大家拉手掣後先轉n/p 好唔同

另外,D波拉手掣鬆brake會唔會傷波箱?
行完一大段公路, 有燈位停就會N 波, 比隻腳休息一陣, 無咁易麻木
踩實brake,轉P先定手制先根本就冇分別
同佢拗晒氣啦ching

反正停就手制n波 行就d波鬆手制

唔知佢係要駁嘴做乜

駁贏有獎拎咁

跟唔跟係一回事 操作就係咁操作
其實自動皮點解唔係 P 波 + 手掣, N 波對自動波黎講除咗壞車可以推車之外, 其實有乜意義 真心求教
https://youtu.be/fKfkGUQbQCA
1. 00:29 P波入D波點有困難
2. 01:15 揸自動波車要識收油
3. 02:44 手動轉波
4. 03:25 轉波補油方法
5. 04:17 燈位停車入N定D波
6. 05:24 燈位停車千祈唔好入P波
7. 06:00 幾耐要換波箱油
8. 07:23 波箱油選擇
9. 08:03 沖洗自動波箱得唔得
不嬲停幾耐都係d波迫力
入p入n黎把撚咩
停得幾分鐘
混能入空波會冇電
所以D波算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞