尋找一款2006-2008年年間出品的電腦遊戲

80 回覆
13 Like 2 Dislike
為咗方便大家搵:

時間資訊
• 單機game
• 只有日文,遊戲並沒有中文/英文,因為當時要用「補丁」(有巴打提出論點,可能是日文破解版,未必是日本製作)
• 時間點為2008年之前,不限於2006年
• 已經出咗Monster Hunter 2G
• 因此係2008年3月27日前出現的遊戲
• 在香討下載的開心版
• 名字幾史詩,可能是什麼什麼失落帝國 咩咩lost kingdom 乜乜遺忘國度,有巴打一提呢個keyword就覺得中咗少少嘢

畫風和玩法

• 第三身動作遊戲,有得睇到自己嘅裝備
• 似魂系,似demon’s soul但早過佢
• 要碌嚟碌去避開怪物攻擊
• 一開始喺森林(或者是綠色為主的背景色調,似下列Gameplay開始嘅色提供參考)
https://youtu.be/7ERRNdiwJTI?si=z3jyap3ZmymW2gTr
• 點選武器店的木桶 可跟換武器
• 遊戲畫風陰暗,不明亮
• 西式畫風,不能用畫風精美來形容

不是❌
dargon quest
witcher 1
Wizardry online
dark messiah might and magic
Xanadu
上古卷軸三

太耐,記憶已成碎片,諗到線索再加
唔係世紀帝國類視覺距離嘅遊戲
留名
為咗方便大家搵:

時間資訊
• 單機game
• 只有日文,遊戲並沒有中文/英文,因為當時要用「補丁」(有巴打提出論點,可能是日文破解版,未必是日本製作)
• 在香討下載的開心版
• 名字幾史詩,可能是什麼什麼失落帝國 咩咩lost kingdom 乜乜遺忘國度,有巴打一提呢個keyword就覺得中咗少少嘢

畫風和玩法

• 一開始喺森林(或者是綠色為主的背景色調,似下列Gameplay開始嘅色提供參考)

https://youtu.be/7ERRNdiwJTI?si=z3jyap3ZmymW2gTr
• 遊戲沒有配音

不是❌
witcher 1
Xanadu
上古卷軸三

我睇緊係咪上古卷軸四 仲未搵到佢嘅完整gameplay
有配音的,不是
為咗方便大家搵:

時間資訊
• 單機game
• 在香討下載的開心版

畫風和玩法

• 遊戲沒有配音

不是❌
witcher 1
Xanadu
上古卷軸三、四
Gothic 3

你講既野我都有印象
我都係嗰陣咁上下時間玩

我記得畫面啲人物嗰啲係有少少起角
我記得隻game好難玩
要好辛苦先推到進度
又睇唔明劇情

印象中係啲獨立製作人出
所以唔係咩出名遊戲

我記得無得創角色
主角係男人
好似紅頭髮?
btw雖然我唔係講緊呢隻
但你會唔會係搵緊伊蘇系列?
ys 系列
03 年出 ys 6
06 年出 ys the oath in felghana

都係日本經典第三人稱動作遊戲
不過應該無得換武器
咁就出事,唔通真係要搵返十幾年前嘅網頁記錄
伊蘇有得跳,但我果隻冇得跳,我記得喺山中地圖探索,去到一個山坡卡住進度,曾埋怨點解冇得爬上去個一級
Silverfall?
希望巴打能搵到隻Game

我都有啲Game搵極都搵唔到
往事只能回味
硬係覺得玩過
係咪一開頭係個森林度探索遺跡
可以係話遺跡,但係遺跡即係有意義㗎嘛,所以我唔夠膽講,因為我唔知道佢嘅背景係啲乜嘢
依隻視覺離得幾遠
Fable?
有緣千里能相會算了
汪達與巨像?
Shadow of the Colossus?

利申未玩過
The Ruins of the Lost Kingdom
中譯 失落的王國
https://www.youtube.com/watch?v=RVACvtke8_g
記得當年係平水相逢上面搵到
後來出過幾個版本
雖然果陣時唔係太識玩,不過都印象幾深刻嘅一隻遊戲
就係依隻!
Unreal巴打點解你會記得
原來發行日期係2008年10月30日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞