尋找一款2006-2008年年間出品的電腦遊戲

80 回覆
13 Like 2 Dislike
為咗方便大家搵:

• 單機game
• 日文
• 時間點為2008年之前
• 已經出咗Monster Hunter 2G 2008年3月27日,
• 因此係2008年3月27日前出現的遊戲
• 在香討下載的開心版

• 第三身動作遊戲,有得睇到自己嘅裝備
• 要碌嚟碌去避開怪物攻擊
• 一開始喺森林
• 點選武器店的木桶 可跟換武器
• 遊戲畫風陰暗,不明亮
• 似demon’s soul但早過佢

不是❌
dargon quest
witcher 1
Wizardry online
dark messiah might and magic
Xanadu

太耐,記憶已成碎片,諗到線索再加
為咗方便大家搵:

• 單機game
• 日文
• 好有可能係日本仔出品
• 時間點為2008年之前,不限於2006年
• 已經出咗Monster Hunter 2G
• 在香討下載的開心版

• 一開始喺森林

不是❌
witcher 1
Xanadu

係咪有職業揀?
好多謝大家咁幫忙,但係我想答你呢一句嗰陣時,我會質疑自己嘅記憶是否準確

我本身想答你係自由度高,求其攞起把武器就打得,但我怕其實係潛意識玩鳩我,從我玩遊戲嘅邏輯/經驗中杜撰假野出嚟
gothic 3 (2006)

Arcania Gothic 4 ?(2010)
上古4?
似呀喂 睇下先!
一定係2008年3出前出的game
Oh shit 有中文 唔係
為咗方便大家搵:

• 單機game
• 只有日文,遊戲並沒有中文/英文,因為當時要用「補丁」
• 好有可能係日本仔出品
• 時間點為2008年之前,不限於2006年
• 已經出咗Monster Hunter 2G
• 在香討下載的開心版

• 一開始喺森林

不是❌
witcher 1
Xanadu

Knights of knights ?
古早遊戲好多時候都是中文民間補丁
上古3都有可能
係單機game
電腦版仲要日文 個範圍應該唔大
依隻係單機,不過可以2P 咁玩
根據你提供的信息,這款遊戲可能是《Lost Kingdoms II》(日文名稱:Rune II ルーンII)。

這款遊戲符合以下條件:

日文遊戲
日本製作
於2008年3月27日之前發行
在香討下載的開心版中有討論

遊戲的描述也符合:

是第三身動作遊戲,你可以看到自己的裝備。
遊戲中要躲避怪物的攻擊。
遊戲開始在森林。
可以透過點選武器店的木桶來更換武器。
畫風比較陰暗,不是很明亮,早於《Demon's Souls》。
原來係咁!我深究下!

提到呢隻game,都覺有啲輘輷,太出名,導致習以為常

但啱啱思考咗下,連繫去第一印象,都覺得呢個名非常特別,一定會俾呢個名嘅史詩氣質吸引,可能當時surfing睇過都未定

我想問吓呢隻game係日本仔出?
個名都似!靈魂深處有少少反應,睇睇先
唔係
但可能係你下載是日文破解版,所以是日文
但如果早期3d畫質不錯角色扮演,其實沒有多少.
你不如說多玩法
我對畫質精緻有保留,因為以前電視標清信號嗰時覺得好清,但而家睇矇到仆街

我諗會因為當時嘅科技質素,去調整個審美,而家睇番大家講嘅遊戲嘅畫面,好多都好精美,太精美啦
左下角果4張卡幾特別幾colorful,如果當時係話呢隻應該會係記憶點應該唔係啦
睇吓1代先
是日式畫風還是西式? 是什麼玩法? 魂式?無雙?
日式 忍龍 鬼武者 仲有大廠一堆冷門作
西式 上古 龍騰 等等
感謝巴打幫忙,係似魂系,佢個世界觀係有少少西式,有啲似中世紀,但遊戲嘅建築大部份嘅建模都係石牆構造

上面用ChatGPT搵嗰位巴打,好似中咗少少 《rune iルーンi 》

https://youtu.be/7ERRNdiwJTI?si=asjTOYkVJ-_tq3r4

我小心求證下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞