尋找一款2006-2008年年間出品的電腦遊戲

80 回覆
13 Like 2 Dislike
我想搵翻一款差唔多16年前,玩法好似魂系嘅遊戲!

講個背景俾大家先,等大家多啲線索去諗!

我當時仲係初中,係小巴借完同學部psp玩mon hunt 2G後念念不忘,返到去屋企開部電腦,上hk discuss電腦遊戲版,希望到搵一款類似玩法嘅pc game止癮,結果當然係冇啦,反而搵到一款剩係得日文,好似魂系列用第三身視覺呈現主角,可以自由滾動嘅遊戲。當時安裝嘅過程,要搞一大輪,安知咩解碼器先至可以run到隻game。

當時細個乜嘢都唔識,淨係識用打Pokemon金銀版嗰個玩法,鍥而不捨地周圍遊蕩,或者對所有NPC撳一次,連遊戲背景、故事係空白一片。

我講講記得嘅場景,非常支離破碎。遊戲開頭我記得係森林入邊,有史萊姆打,要避開啲怪嘅攻擊,跟住就入到個好暗嘅城市,可以喺個酒吧度逗留,係武器店同個木桶係可以免費攞武器,玩玩吓發現可以轉地圖,去個城堡入邊打小怪,升level

我曾經懷疑過係demon soul,但當我睇返遊戲畫面嗰時,個feel又唔似喎,而且個年份唔太啱

我已經作最壞打算搵唔到呢隻game,因為呢隻game都有可能係日本仔自製嘅遊戲

有冇巴打可以搵到呢隻遊戲出嚟歡迎提供線索
dragon quest
No la 龍珠畫風點唔識得

我補充多少少,佢個風格係好似啲demons soul,但搵返game play,場景唔熟悉,唔係我當時玩嘅遊戲
太少提示 有冇話咩技能咩系統 角色叫咩名果啲
鳩估witcher1
https://www.youtube.com/watch?v=ygWR2ipeqrM
Thanks 但唔係witcher

個角色冇乜記憶點,好可能係自己整容貌嘅人

我仲擔心一樣嘢,我懷疑自己嘅記憶,個遊戲未必淨係得日文,可能當時有人做左日譯中嘅plus in,只係我裝極都裝唔到,最後先記得係日文game好撚混亂

同時,我推斷隻game冇英文,因為我小學玩到runescape,爛船都有三斤釘,唔太洗翻譯

我搵到隻有d岩feel, 叫two worlds, 仲未搵到game play,見到圖片覺得畫風色彩好明亮,仲未可以證實到
隻遊戲係單機game
為咗方便大家搵:

• 單機game
• 日文
• 時間點為2008年之前
• 已經出咗Monster Hunter 2G

• 一開始喺森林
• 武器點的基礎武器任意免費更換
• 遊戲畫風陰暗,不明亮

不是❌
dargon quest
witcher 1
Wizardry online

太耐,記憶已成碎片,諗到線索再加
為咗方便大家搵:

• 單機game
• 日文
• 時間點為2008年之前
• 已經出咗Monster Hunter 2G
· 在香討下載的開心版

· 第三身視覺
·要碌嚟碌去避開怪物攻擊
• 一開始喺森林
• 點選武器店的木桶 可跟換武器
• 遊戲畫風陰暗,不明亮
·似demon’s soul人但早過佢

不是❌
dargon quest
witcher 1
Wizardry online

太耐,記憶已成碎片,諗到線索再加
畫面太靚,但提供到新思路
又呢樣又嗰樣
唔諗啦
起身返工算
留名 好似幾好玩
我自己都係依個網不停搵
https://ku.gamersky.com/release/pc_200403/
視覺畫風都唔太岩
dark messiah might and magic?
你肯定初頭係有史萊姆打?
唔肯定,可能係狼,出嚟追住你咬,一係打一係走

幾似dark soul,當時覺得幾似mon hunt嘅玩法,所以做替代品玩咗陣
最好嘅方法其實係去搵香討電腦遊戲版嘅紀錄,一陣試試
Mon hunt 2G發售日期2008年3月27日

我到mon hunt 3rd 2010年12月1 已經有一部改左機嘅 psp2000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞