香港護士令人膽寒的工資單!

495 回覆
272 Like 782 Dislike
香港護士邊會呢個裝束
食好西補到嘅嘢好有限
不過點都好過得一萬幾二萬嘅
唔柒已經得 有冇住過私院
私院你唔做返幾年變做老屎忽邊有得做閪嗰個
你新入職就閪一定俾其他人夾埋玩鳩你
你對住啲客閪 轉頭就投訴到你傻
一有投訴9成都會上到高層
然後就會問返啲樓層主任
跟住你就第一個俾人推出嚟送死
做公院一樣比同事比senior玩到謝
病人屋企人日日pro
日日做到狗咁 然後外人:有咁多人工 正啊
其實做份文職都可能兩萬 比多萬你 做到狗 咁好做 點解仲會有人撈其他 全部做醫護啦
返工最緊要份糧
返咩工我都當其他人係錄音機
唔洗理佢講咩
由其係佢呢啲跟pt跳
你有你9up, 做得衰你鬧得我多又唔會出少啲糧, 話知佢啦
捱唔捱到約滿嗰日
有housing scheme吖嘛
1%利息做按揭喎
唔抵得,笑死
計埋15%約滿金就40k左右
無論pre reg nursing master定護校啲競爭都大撚到傻喎
護校EN講緊收DSE 10分都一堆degree holder爭
護士都要千四個鐘㗎
唔係做緊/做過嗰啲緊係咁講
嘩你就好啦咁高人工又唔洗做
仲要屌返啲病人轉頭
返夜又係訓教白逗人工
雖然25日 AL係好多,但都唔能夠每月賣9日假,fg rn 計埋約滿金40k頭都有,有housing,有時有OT,一牛賣幾日假,又冇60k咁誇張
之於話做錯野牌都冇埋就唔洗咁驚,好似仲未試過,隔離工程師俾人告緊誤殺,睇下鄧桂思案
點會,明明護士都係讀唔成書mk妹黎
做左幾多年先有呢個價?
點解你會覺得本身唔係大陸?
你咁撚廢咁矜貴一開始就唔好做啦on9仔
醫生實習仲要有錢收
吹到咁大FG 54
無衝突,香港就係唔夠人手所以瘋狂加薪留人。

香港護士人工係外國同行2-3倍,不過工作量都係。去到外國一個人可以頂到2個做曬成間病房

人手不足,做得快同時易出錯。 係高工作量嘅後遺憾嚟。

最好方法係不斷隊人入去做,做到人手過盛打低返個人工同工作量。 咁病人先最安全

除返開2-3 嘅人工同工作量先係正常護士應有收入同工作環境。
酸撚到
Nursing degree實習千四個鐘冇撚錢收屌你老味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞