244 億公里外重獲新生,航海家一號四台儀器全恢復正常發送數據

203 回覆
311 Like 1 Dislike
70年代先發明到MOSFET同RAM,之前唯有用類比方法做快取

拗呢啲嘢有意思咩
講得voyager點可以唔提隻金唱片
入面條聲有廣東話

所以軍用IC 唔駛最新tech node 但個 reliability要好

屌佢老母諗返早年屎為成日叫人做最stringent既reliability test 但錢就唔畀多個, D科技公司為咗個從來都唔知有冇實現到既訂單又肯制喎
Smarter Everyday去訪問Saturn 5 rocket嘅工程師
搵人拍一拍佢就無事
Planned obsolete, 設計定啲電器要壞逼人換
咁淨係save要既野冇多餘野冇圖像,冇話唔夠既
一來一回

單邊距離 1光日

乘2 差唔多
NASA 啲工程師真係痴撚線
四十年前嘅野到而家仲運作緊
有故障要每隔2日先試到一次都仲比佢地救得返
lm
睇你計唔計 oort cloud

計就未飛出太陽系

仲要成千年先到 比鄰星(最近下一個恆星)

就算到左都好,單邊發射訊號等幾年
再收返訊號又幾年
PBS Space
Smarter Everyday
Physics Girl
暫時記得依幾個channel有講過Voyager 1, 仲有 Neil Degress Tyson個人channel有時都會有講,不過佢純physic theory好多
不過2018已經唔夠電推停咗

但好合理其實,佢一早就無影相任務,唔太需要儲相。
呢單嘢真係勁撚到癲
要喺垃圾訊息入面解碼佢邊粒記憶體壞咗
再重新設計過個程式避開壞記憶體
幾十年前嘅language仲要寫完fit得落
痴撚線
咁你唔計埋成個宇宙?
以前啲冷氣機用到底盤都穿埋都仲著到仲涼,依家嗰啲幾年就話燒底板
外星人黎未
nasa係點決定send返嚟資料係正確有用
對連登仔嚟講算得係咩?
連登仔念力打J都可以顱內高潮啦
輕鬆
幾年前有架嘢好似飛咗幾億公里返到地球
Scott Manley都有講過
幾年前有人復刻當年隻黑膠,連一本厚書介紹當年既V1既點滴,有幸買咗套

https://www.kickstarter.com/projects/ozmarecords/voyager-golden-record-40th-anniversary-edition

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞