244 億公里外重獲新生,航海家一號四台儀器全恢復正常發送數據

203 回覆
311 Like 1 Dislike
近半世紀前的設計與零件、目前已飛離太陽系的最遙遠人造飛行器「航海家一號」,經工程師搶救再次恢復運作,所有四台科學儀器重新發送星際空間的電漿波、磁場、粒子等各種珍貴數據。

航海家一號(Voyager 1)1977 年發射升空且運行至今,如今已飛離太陽系進入星際空間,成為目前距地球最遠(約 244 億公里)的傳奇人造飛行器,雖然身上都是老技術和老零件,但航海家一號觀測結果結合更新探測數據,仍能幫助天文學家理解太陽圈與星際空間如何相互作用。

最近幾年,年事已高的航海家一號開始傳出各種故障,尤其 2023 年 11 月起持續「胡言亂語」數個月,發回地球的數據沒有任何意義,曾讓所有人認為這台老機器可能即將結束使命,與地球失去聯繫,NASA 工程師更展開漫長遠端修復,每次發送測試都需等 45 小時才能收到程式回應。

好消息是,3 月 NASA 團隊成功找出航海家一號故障原因:負責儲存飛行資料系統(flight data system,FDS)部分記憶體的某晶片未正常運作,程式碼遺失導致科學工程數據無法使用。

找出問題後,工程師很快想出解決方法,放棄 3% 儲存量、程式碼移至未損壞的部分儲存,終於 4 月 20 日再次看見航海家一號兩台儀器傳回可讀取資料。

現在,NASA 高興宣布航海家一號所有四台科學儀器恢復正常運作,正在重新發回可用的科學數據。

對一台在太空持續工作 46 年的老舊探測器來說,這實在是令人雀躍的消息。

NASA says Voyager 1 is fully back online months after it stopped making sense
NASA’s Voyager Has Made a Full Recovery After Glitch Nearly Ended the Historic Mission
Voyager 1 Returning Science Data From All Four Instruments
Voyager 1 is back online! NASA’s most distant spacecraft returns data from all 4 instruments
(首圖來源:NASA)
遠方有人整返好
244億公里咁L遠, NASA係點樣發射信號同部野聯系?
連登有無NASA級工程師可以指導下
再次證實左以前D電器係耐用D
50年科技都可以咁癲
諗到而家美帝會去到咩程度
以前啲電器設計同功能都冇咁複雜,不嬲都耐用啲
我屋企之前有部35歲的西歐製洗衣機,都係因為唔夠位洗先掉,掉之前仲行得走得
換咗部洗衣乾衣機,用咗兩年已經要叫人上嚟整
連登:其實唔難
點樣搶救
某D報紙仲話月球背面連美國都無能力去到,但中國去到
用鍵盤撳幾個制 你同我都得
50年前果個時代啲engineer係好撚勁
外星人:
你班地球人咁渣ga
唉等我黎啦
唔知cat5線得唔得?
俾三體人攔截咗
聯繫唔難
係有以小時計嘅Delay啫
其實唔難,出現了
60年前已經有個deep space network嘅野
A NASA backgrounder on the Voyager missions shows that a data storage was specified that could buffer about 536 Mb
原來果陣已經有67MB
好彩果陣D晶片無咁複雜唔係點救
有啲野,我地做就難啫,個太空站又唔係我地嘅
我地喺大氣層入面,要聯繫個device緊係難啦
Send多幾次reboot指令
咪又係用Deep Space Network
大部分太空船都係用依個Network啦
信嗰啲真係戇鳩
wifi啦戇鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞