244 億公里外重獲新生,航海家一號四台儀器全恢復正常發送數據

203 回覆
311 Like 1 Dislike
56k已足夠
最癲係整果個
入面可能係部 ibm 5100
收唔收到啊?Over over!
NVDA
點樣同Voyager 1 連接 懶人包
唔算係「連接」,因為無two way communication,只係發同收

因為地球大氣層會阻擋&反射大量電波,所以放一隻大氣層外面的衛星會最有效接收&發射信號,個project 叫做Deep Space Network (DSN)
DSN係乜:
由多隻高增幅面向太空既天線 + 多隻面向地球既天線
用黎轉發信號比大空 & 轉發比地球

由於佢真係太遠,地球自轉又太快(公轉速度(平均)為:107,280公里/小時)
所以每次同Voyager 1 handshake 既間距係好長,而且每次好短 (只能發出簡短又細小的封包)
例圖:2024年1月3號其中一段的指令monitoring graph

下,Voyager 1咁撚遠,太空咁多noice (來自唔同既背景幅射),咁點收到岩既data
其實1950年代已經有hamming code,就算data爛左bit,可以計番出黎 (實際Voyager唔係呢種,用hamming code 淺入理解大概意思)

至於點改code,我就唔識啦
唔係人人都熟天文既野,比大家一個reference Voyager 1 同2 係乜一回事

連登有:

無業/倉務/搬運/地盤雜工

(參考新聞報導)
打個電話去月球背面外星人第N號基地
「阿乜乜星人, 麻煩你去整整部機啦」
航海你個頭

航行者一號 呀
飛咗咁耐都飛唔出中國
真係神奇 d資料可以傳咁遠返地球而唔會受干擾或消失
唔避
youtube 有 NASA 參觀訪問片,成班老工程師講解點操作,好手作仔 feel
分享吓Voyager 1影嘅太陽系全家福
可以飛到咁遠真係好叻好鍾意呢隻嘢
已經離開太陽系
點解唔用太陽反射信號
其實喺地球有冇hard disk 可以運作46年
才244億公里
咱們國家有嫦娥一號
但核電都用到無電啦
咁都有得抽
但中國隊連出線都未做到
三體人
以前的RAM大粒好多,無咁易壞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞