伊利沙伯醫院插錯胃喉搞到病人危殆 醫畜:我哋跟足程序一定無事,你班賤民咪繼續屌囉,反正我下年繼續有得加人工

67 回覆
54 Like 28 Dislike
所以你開 post屌完係想點?負完責又點

病房 嚴重overload又追更,忙中有錯係必然嘅事嚟,請問有咩改善提議?引入更多大陸人?咁多大陸風向 post㗎呢

有醫畜絕對係事實嚟,但好大部份醫生護士仲係正常做緊,撐緊。有試過做過就知護士唔係人人頂到,我自問真係頂唔順。問題係狂開 post批鬥佢哋係咩事?扯到成個行業嘅,炒晒佢哋全部人好冇??

真心想知,如果你唔係帶風向,話要引入大陸閪嚟加重 workload,仲有啲咩建設性建議?
贊成輸入外地護士加強醫護人手,英國NHS一路大量都輸入緊菲律賓同尼日尼亞護士,香港一定有能力offer 高過NHS 既人工,有高人工人地自然會去學廣東話,根本唔駛擔心語言問題
英國NHS 已經引入大量菲律賓同尼日尼亞護士,以HA 財力可以引入更多, 同埋根本唔駛擔心語言問題,你有錢有training 人地自然會去學你既語言
胃喉可以插出去氣管
都唔知個牌點考返嚟
查實離譜到咁應該係有刑事責任
英國NHS唔知啦,不予置評

引入外勞確實係解決方法之一,但係香港變咗遠水救唔到近火

同埋有樣好笑,講緊唔夠人,點樣會有足夠 training?

語言問題唔係一朝一夕解決到,菲律賓果啲大學都係用英文嘅,先少一個障礙、即食到喎
真,樓主講嗰單一定係大陸護士
講我地香港壞話既一律係反駁隊
係咪想引人屌ha 咋 咁易比人利用
據了解,涉事護士在6月16日重置喉管後未有紀錄在醫療紀錄中,並未有等待X光片結果則已輸注營養奶,其後雖有兩名醫生都看過相關X光片,當中包括一名實習醫生,惟均沒有發現出錯,直至事發後再翻看X光片才發現可能出錯,而兩日內病人已獲輸注六餐的營養奶。此外,由於該名病人留院時四肢癱瘓,亦無法說話,故即使「插錯喉」病人亦難表現予醫護。

原文網址: 伊院醫療事故|據悉兩醫生看胃喉X光片未揭錯誤 議員促交代疑點 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1030804?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
唔關,係個病人自然死亡
你揸住一個人一句說話嘅態度就話人係醫畜
我就睇到佢reply緊既果個人根本係對人唔對事啦
再者個post #11 一句醫畜引戰在先
人地話自己係醫療就係架啦?

班醫畜放假得閒有時間會上連登
我唔係好信
就算係 都唔會咁串啦
件廢老死左佢咪仲好,政府又可以養少個廢老
我睇今日01話原來個病人係四肢癱瘓, 亦都無法說話, 所以插錯喉都無法表達。
連登果d真係唔知係咪醫護黎

真係想知呢d人係咩醫院返
留意左佢地好耐,有d係真,因為有d terms 得佢哋明
仆街嗰班主要係公立做護士,少量係醫生
你仲未搞清楚重點
有錯都唔係最大問題
但有錯仲繼續懶係野高高在上,隻眼生係額頭咁屌返人轉頭,有時仲要攻擊d病人同家屬,覺得自己好撚啱無錯,永遠都係病人同家屬錯先係最大問題
而家連登班醫畜就係咁
真係得人驚,仲可以話跟足程序冇錯冇問題,已經冇晒個人思考能力
最錯係你,點解你要病
佢哋d歪曲思想已經變左跟足程序就係無敵,病人點你死你事
仲有成日話人無錢睇公立就預左俾護士當係狗,想好就去私家
如果係真嘅話咁佢又冇講錯喎
大陸醫護跟業績,做的多病人抽佣先多,門診接近5分鐘内睇完一個,同埋佢地係服務行業。來到香港人工加咁多,workload又少,個個笑笑口,好過對住班西面
所以話公院班醫護有幾差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞