覺唔覺家陣香港人去深圳好似大鄉里出城咁, 難怪大陸人家陣成日恥笑香港人

141 回覆
37 Like 371 Dislike
其實未來嘅話新加坡贏, 新加坡外賣應該唔可能唔可以人工智能機械人外賣, 人哋普通法國家, 法律冇講唔可以就可以做, 所以人哋發展好好多, 但係深圳就咩都做唔到
冇封鎖係因為而家大陸維運費唔夠, 唔係因為開放咗, 因為維穩嘅成本好高
時事新聞你污名化做負面,居心叵測
old news is so excited
我自己見解
首先,個人衛生差
食垃圾煙 成日打邊爐
食埋啲勁重口味嘅刺激性食物
搞到油脂分泌旺盛之餘仲好臭
又唔注重口腔衛生 飲水又少
好多個口都好似坑渠咁臭
見大陸落黎香港的妹妹假起上嚟都見得下,點知上到深圳,發覺成條街都係咁醜

啲建築物好大,但係天花好多塵

我喺香港唔食煙,但喺深圳食二手煙

搭地鐵用qr code真係好方便喎,下下都要除晒啲袋做排隊做安撿

食嘢咪平果少少,但係趕頭趕命食晚餐晒兩個鐘頭落返黎,時間車費體力免費嘅?
日本人本身就係一個好重視氣味嘅民族
同大陸啱啱相反
去過福田 南山 寶安區
商場係新淨大 係冇錯 但係始終就算係最高級嘅商場
我都覺得唔高級 似係人既問題
佢個個平安中心 最高嗰座嘢
行入去見到d人 覺得似入咗去屋邨商場 (高級版)
小朋友周圍跑 出面街勁多外賣車
感覺好龍蛇混集
就算靚都冇用 點都有陣柒味
坐大廈商場外表好靚 但唔係見人既位好柒 d後門後勤區好污糟好噏dup
未計任何交通工具都有可能有臭味之類

連登佬講taste...
大陸女人得一個用途,係得依樣覺得正過香港
得你一個係咁諗啫, 戇鳩仔
COVID未開關東鐵都冇咁臭 一開返關羅湖落馬洲黎嘅一車車臭到仆街
深圳主要係夠近, 夠平

你可以一星期去一次深圳

你會唔會一星期去一次布拉格??
最低成本就係直接鎖網

好似 美國議長訪問台灣果晚, 大陸微博, B站, 抖音全部集體死左, 上唔到, 唔比人討論
新加坡 痴住美國搵食, 一定嬴

維尼 帶住成個中國落水.....痴住俄羅斯.......同美國對抗,
邊有運行
送外賣電單車剷晒上行人路
十年前都唔係咁
我真係好大鄉里
一有殘體字招牌已經聞到陣味
玩咗幾年
當其他一拍即俾嘅透明
總之你唔用佢嗰套就係落後
無恥到呢
連登佬搏哂老命維護自己果2~3mm自我優越感
食完螺絲粉加枝中華牌
基本上係得門面果浸做得好
我想話商場出面啲路面先離譜
比啲電車剷晒上行人路
重要啲人唔撚讓你
行行人路都要擔心比車撞痴撚線
睇佢用字,本身都係大陸喱。
大陸 係 中央冷氣 ,天氣熱 成日都唔夠冷氣,叫佢較凍d 都唔得
咁我情願唔去深圳一年儲錢去布拉格
你去圖一有咩搞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞