覺唔覺家陣香港人去深圳好似大鄉里出城咁, 難怪大陸人家陣成日恥笑香港人

141 回覆
37 Like 371 Dislike
返過兩次, 大陸妹起碼廿個先有一個叫望得入眼wo
好多都仲係成個何太咁襯衫襯到成浸大陸味
真係焗到仆街, 睇黎大陸真係好節電
不過香港都係差唔多
呢排地鐵都係焗到仆街
啲商場始終太熱🥵
咁不如你返大陸住啦
明明係無得睇負面新聞
屌你個傻鳩講成唔會睇
佢哋咁臭係因為公眾場合d冷氣永遠到喉唔到肺,似有還無咁,冷氣地方都可以焗到出汗有陣up 味
其實香港夏天d 戶外工作男人咪一樣咁臭
只不過香港d 冷氣開到夠大可以快速乾汗抑制細菌,唔會焗住一陣味
大陸人成日話香港d 冷氣開到凍就係咁解
唔知點解10個有8個都口臭
好得人驚嘅係佢地聯群結隊嚟到香港時,成個群體係會有返喺大陸個陣味飄出嚟,唔係一個人嘅味嚟,係成群人都係咁嘅味
https://www.stheadline.com/china-live/3065389/%E5%BB%A3%E6%9D%B1%E5%B8%B6%E9%A0%AD%E6%85%B3%E9%9B%BB-%E6%94%BF%E5%BA%9C%E8%BE%A6%E5%85%AC%E5%AE%A4%E5%86%B7%E6%B0%A3%E4%B8%8D%E5%8F%AF%E4%BD%8E%E6%96%BC26%E5%BA%A6

《通知》也提到,大型商場、賓館、餐廳、寫字樓等應嚴格執行公共建築空調溫度控制標準,夏季製冷溫度設置不低於26度,冬季製熱溫度設置不高於20度,提倡結束營業前半小時關停空調。

唔好低過26度,行多幾步都會出晒汗
你話支付寶wechat pay依d香港都有 甚至香港apple pay同八達通仲方便
外賣嘅話就大陸勝 因為佢地人工低 成本低 外賣可以好平 又好多人送外賣 同埋佢地d騎手可以踩上行人路
衣著一定係大陸輸晒 出國見到都一眼認到d大陸人啦 著到鬼咁
你又走去代表香港人
唔會啦,去現金化晨早就有八達通同paywave
香港人點會唔習慣,只係唔收現金呢啲怕假銀紙嘅行為令人驚訝一個地方竟然咁都偽鈔所以唔習慣

衣著方面就見仁見智啦,抄人風氣香港不嬲都有,不過近年少咗,因為本土化,所以自主研發衣著潮流,自主研發係大趨勢,唔應該係問題
西裝外套tee shirt斜孭袋加唔合身西褲波鞋
日日食地溝油 酸辣 唔臭就假
成堆人係度帶風向話香港得現金 on撚9
大家發展時間唔同
香港, 新加坡 70年代已經是亞洲四小龍
當時大陸仲玩緊崇拜毛澤東
深圳都係近呢20年先開始發展

如果正正常常發展, 深圳未必會差既
始終深圳同上海一樣, 都是中共重點發展城市

不過維尼上台之後就玩爛成個場
係全世界眼中, 深圳, 上海, 香港 已經無任何分別
都是維尼統治下既城市
無論係人定物、佢哋嘅外觀搞到幾前幾grand都好,硬係feel到佢哋獨有嗰陣”除”。
大陸果套係又平又賤

就好似大陸妹 願意幫港男洗臭腳
港女 願唔願意??

所以香港唔應該去學大陸, 根本學唔到

就好似一個人 願意收一萬去食一次屎
你都唔會走去學佢咁賺錢
大陸美女 只存在抖音
因為抖音開哂瀘鏡

豬西都變女神
護照都冇本你又講得出口
樓主仲係井底??快d跳返上黎啦,唔好再發夢,今時唔同往日啦
其實係睇到既

2022年既唐山餐廳打人事件, 河南銀行存款消失事件
當時大陸微博日日討論, 全國憤怒

家陣呢個年代, 政府好難完全封鎖新聞, 除非學北韓咁, 無網絡 無手機先做到
只係大陸人唔想太過理呢D 負面新聞
就好似河南銀行事件咁, 都係討論一排就無再講
見過布拉格, 布達佩斯, Bucharest 就唔會上去大陸, 歐洲靚好多, 酒店環境都好靚, 人哋嘅米芝蓮餐廳平過香港, 但係深圳半星米芝蓮都冇就要畀二百幾蚊, 人哋東歐二百幾蚊港紙價值已經可以有三星米芝蓮
https://youtu.be/ukkLIFQWG4g?si=_Ty4Iiy0d3glQ-HH
係因為而家深圳開始窮, 深圳嘅大學生都要偷到去美國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞