覺唔覺家陣香港人去深圳好似大鄉里出城咁, 難怪大陸人家陣成日恥笑香港人

141 回覆
37 Like 371 Dislike
以前大鄉里出城, 一般都係講緊大陸人來香港
因為以前大陸周街都好似農村咁, 又窮又落後, 而香港是大城市
所以大陸人來到香港就對好多現代既野唔熟悉, 格格不入咁, 被香港人形容 大鄉里出城

但家陣就好似調轉咁
睇facebook北上群組+小紅書, D香港人頭一兩次去到深圳, 都會驚訝深圳發展咁快, 咁先進
因為好多香港人對大陸既印象仲係好落後, 周街都係泥地, 爛屋.......無諗過大陸都可以發展咁先進, 周圍都有地鐵, 大馬路, 高樓大廈

然後香港人見到 深圳用支付寶就可以做任何野, 帶部手機就可以走天下, 唔洗帶現金
都係好驚訝大陸可以做到呢個地步
交通又方便, call部滴滴幾分鐘就到, 去邊都得
仲有深圳周街都無人機滿天飛, 無人機送外賣, 好似睇戲既未來都市咁

仲有衣著都係, 近十年大陸人既衣著都係參考 韓國/日本最潮果類, 個個都打扮到 偽韓仔/偽韓妹咁
相反, 香港人衣著都係好普通........
所以深圳人 見到香港人都忍唔住笑香港人衣著老土

所以睇小紅書, 深圳人都話, 以前是大陸人去香港, 被香港人恥笑大鄉里出城
現在就風水輪流轉....深圳人見到香港人來深圳就笑返香港人先是大鄉里
唔覺大陸人整體衣著好好
絕大部份都係着到甩皮甩骨
大概十分之一就會着返啲會識嘅牌子
當中呢就又有十分之一係識襯衫嘅

仲未睇佢哋啲體味,個個都臭撚到仆街
一近少少迫埋你嘅話真係好撚惡頂

利申早幾日先行過福田
啲大陸人真係完全唔識得用香水或者止汗劑
就算噴香水呢都係得絕大部份係女人
仲要浸味,好撚難頂極冇Taste嘅
真係有Taste嘅香水真係100個都唔知有冇一個
好似早個星期先水浸咋喎
唔係想講啲咩,但好撚鍾意上深圳嗰啲真係冇見過大場面,護照都冇本㗎!
點會 一車車錢送上去吃喝玩樂
屌,真係好想知道
有冇人可以答到我?
就算冇香水
咁我哋用嘅洗衣粉同埋柔順劑
本身就會有浸香味 從而令到我哋冇咁厲害嘅體味
香港人都唔係話個個都噴香水,但至少唔會有一種咁令人抗拒嘅體味
佢哋嗰啲洗衣粉同柔順劑係咪全部都係有問題
醒起有個好typical例子
日本新幹線 vs 中國高鐵
喺日本搭新幹線呢你真係唔會聞到有任何嘅異味 好清新嘅空氣好好聞好舒服
嘩,你大陸嗰啲高鐵呢真係臭撚到呢,最搞笑就係香港地鐵擁有嗰啲高鐵呢 浸味就點都好少少喎架喎
佢地啲體味已經 cover 唔到柔順劑陣味
個陣酸叔味真係佢地特有(食太多濃味嘢)

不過想話日本人啲衫勁香
日本人洗衫一定落柔順劑

另外呢,佢哋一般都唔會室外晾衫

因為出邊啲空氣始終都污糟,會令到件衫冇咁香

不過呢又講日本啲空氣呢,其實都好過香港唔知幾撚多啦

所以香港人都會覺得日本人有浸香味
工場返工都咁多活動北上,開心死樓主
笑咩
返去玩果啲咪又係大陸人
啲大陸人係唔會剃腋毛/腳毛/體毛,一日出汗自然會特別臭
返大陸做大爺
Q :深圳用支付寶就可以做任何野

其實呢個係受惠於制度唔完善,前幾年開始興FPS/Payme 好多舖頭用個人戶口玩,只係玩咗一陣間就俾人凍結咗話唔可以用喺商業用途,其實大陸大把街坊小店用緊個人戶口收錢 支付機構唔係好理
嗰班咪係大陸移落嚟嘅腥港人,本是同根生
其實係香港我9成時間都係電子支付
點解講到香港9成現金支付咁
人地內地D呀叔/上左年紀用手機比錢幾快手
去酒樓食野爭埋單比錢 次次篤幾粒制就話埋左單
相反香港班後生仲停留手機無電
驚消費數據比人知思想

疑似中國小孩遊濟州「當街痾屎」 南韓民眾崩潰斥噁心
https://lih.kg/3722178
日本吸煙室 vs 行出車箱兩步圍埋打邊爐
所謂先進=科技取代人手
當地盤用曬機械人你都唔駛返工喇
香港後生果班邊到大鄉里呀
係香港班廢中廢老
返大陸果班就真係柒過人地喇
問題係大陸人覺得自己好潮, 好有自信........
大陸人唔會睇負面新聞, 佢地只會拎正面新聞出來炫耀

即係佢地只關心 自己城市又多個大商場, 又有無人機送外賣,好先進好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞