[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (280)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
唔畀佢食野。
封鎖 林衍停車場 account
hey dude dont make it bad
佢唔撚自律呢 你唔罰佢咁甘啲有咩用
正等如上面有人話佢應該係第一次接受正規嘅職業球員訓練 場內可以做嘅嘢真係唔多 真係靠自己場外既自律先可以成功 如果唔係一陣間又重演醉酒練波啊私底下走去踢街波嘅情況
同黃鎮廷一樣 無話佢差
想佢仆街死咋嘛

幾號電話
搵Cathy姐姐返嚟Go Crazy未
盧比度敢唔敢嚟教深水埗?
搵表妹井波啦
然後開個ivan比你
冇開filter老啦,仲差過我啲女同事
有朋友說來台灣一轉,
路過台北跟我見個面。

後來我才知道,
他的「路過」,是專程從高雄乘火車到台北,
跟我吃個飯,聚聚舊,
睡幾小時,便得趕往機場,再飛下一站。

匆匆一聚,我們說起很多那些年的香港足球往事,
我們都記得2014年那最後一場的南華賽事,
之後的Farewell party。。。

我們整晚在談「我哋走咗之後」球圈發生的事,
我眼前的陳肇鈞,由10 年前的「少爺仔」,
一路走來,10年後的今天是「香港足球先生」,
他的路一定不容易,香港足球路也從來不容易。

談到半夜1時,我道別:「多謝你來探我。」
他說:「多謝你照顧。」

————-

後記:消失的8年

因為想確定我和陳肇鈞合作的年份,
在Wikipedia找南華足球隊資料,
發現南華足球隊頁面中,
關於羅傑承當足主的2006-2014年的8年歷史,
全篇幅中,只有58個字:

//同年,由羅傑承重新組軍後,向足總申請留級成功,
並組織千萬大軍,回復班霸本色。
2014年5月31日,羅傑承離任,結束八年南華足主之職。//

Well,有些事情發生過,
有很多人會記住,但有人想其他人都不要記住,
想霸住歷史,然後刪去與別人有關的歷史,
再然後,像這樣的人的歷史不斷重複,不斷重複。。。

#陳肇鈞 #香港足球先生

5張都嚟仲想點
豪哥都講好多次職業球員唔應該去踢, 對形象都唔係好事
嘉緯老棍二祖連奴都有踢過
阿狗雯有咁老咩
前兩個直程經常見
佢哋今年踼至尊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞