[發洩/家暴]有冇人好撚憎老母/老豆

122 回覆
153 Like 9 Dislike
我媽都係唔鐘意我,後悔生左我,自細打我,言語暴力我,睇唔起我,覺得我一文不值
一直以黎我都好憎佢,放低唔到對佢既憎恨
但我信左耶穌後,耶穌拎走左我既憎意,令我放低左果啲唔開心既回憶,人生可以move on

我明白響連登講耶穌會俾人話我,但我希望幫到一部分既人
耶穌有能力將人救番出黎,使人得自由,唔洗被黑暗既問題困住
佢同你呀哥關係都係咁差?
估你有兄弟姊妹,有個計算嘅老母好辛苦
我哋關係OK
而家搬咗出嚟佢偶爾都會關心下我近況
傾吓計咁
我嘅諗法係
佢真係有能力救就唔會等你出事之後先救
不過我都尊重你嘅諗法
收到 多謝巴打
放心 我唔會為左啲應該去坐監嘅人搞到自己坐監
過來人,加油
老母自己嘅人生課題佢自己解決
不參與 不理會 選擇抽離
自己繼續行自己嘅路
覺察自己 理解自己 療癒自己
唔需要將社會嘅枷鎖綑綁自己 勒索自己
唔好俾佢繼續帶入個漩渦裡面
會建議搬出去
真係會放輕鬆左好多
有同感
由細到大同老豆老母都無感情
老母情緒成日崩潰,發泄響仔女身上
同兄弟姊妹關係一般
其實無咩可能改變
唯一有機會就搬岀去,有物理距離
心理上就唯有盡力用愛建立自己嘅屋企
唔好比上一代嘅觀念影響自己屋企
當自己再活一次

計一計,其實老豆老母唔會生存太耐
佢響你人生可能只係十幾二十年
唔需要浪費時間諗佢地
唔好益佢地
我阿爸阿媽好似放養咁,天生天養。咩都唔理,話自己唔識教,由得學校教。所謂嘅人生經驗,人生道理乜都無教過。阿媽就話我細個唔識講嘢,就話開電視比我學講嘢。細細個都係食腐乳罐頭廚師腸大。阿爸就逢跑馬日就一定開電視播賽馬。無童年可言。
你點知的
仲要係家姐或者呀哥
正確,樓主呢挺父母肯定係傳統思想,你同佢斷絕來往,佢就會好撚驚冇仔女送終
好撚慘童年陰影
我係過來人,但樓主都搬埋啦,唔睇開真係同自己過唔去,想睇開需要時間,亦需要同唔同層面既人去傾倒呢段童年經歷,得到唔同聲音,對你盡早睇開有幫助
同你差唔多

但後來大個諗返 老豆細個無老豆 好後生就出咗嚟養家 所以讀書唔多 只識打打殺殺 。 但無賭毒有盡到供書教學養大我算係咁

搬左出嚟 自己住。 到有老婆 有個仔, 先明做老豆一個人養幾個人有幾難。 有啲脾氣都冇辦法,細個唔識得減輕下屋企啲家務,幫輕下老豆既工作,例如幫佢埋數
其實每個人心理同性格都唔同
有d人報復完先move on 到
唔做d野只會屈係心到走唔出去
最on9係你呢種一味叫人放底,放過自己
你啱阿 呢個世界咩人都會有 咩人都要有
係要有你呢種人
做返自己啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞