[發洩/家暴]有冇人好撚憎老母/老豆

122 回覆
153 Like 9 Dislike
最憎 d 老豆老母對自己細路打打鬧鬧, 本身個細路最信任, 最依靠既只有父母, 但偏偏最信任, 最依靠, 自己最愛既父母對自己打打鬧鬧, 細個 d 唔識諗仲以為係咪自己做錯.... 呢 d 細路真係好慘, 咁唔鐘意自己既小朋友任必生出黎.....
其實要鬥到底
見你反抗得多就唔會打
咁其實你依家仲會唔會同佢有聯絡?

我自己一定接受唔到 會將佢孤立
第時有老婆有孫 都一定唔會帶比佢見
一定要佢內疚成世落棺材
已經冇 佢block左我
我都係咁話 以後唔撚見佢
多謝巴打
比老母由細打到大
佢唔識教仔女,所以淨係識靠打
佢仲要專打埋啲顯眼位
仲要講咩比你啲同學知你幾醜
差唔多每日都比人打同言暴
話唔做雞都無用、我只係以外懷孕好後悔無落咗我
甚至大過咗都好明顯當我係養兒防老嘅工具
以前都唔為意
大過咗慢慢了解自己原來先知好多嘅問題都係源自童年
呢個問題好難去改變
而且有機會不斷去重複犯同樣嘅問題
至少我係咁

有次counsellor 陪我process完
鼓勵我打比老母同佢講返由細到大嘅嘢比佢聽同令到我有咩問題時
我其實唔係要佢道歉定點
我只係希望解開自己心入面嘅結又或者等佢意識到有咩問題時
但結果比佢話我作嘢佢無做過同埋就算係咁點解唔堅強啲

同時間我呀哥都唔明
明明同一個環境成長
問我點解佢唔會咁
同一個要境誕生咗一個極度外向嘅佢同一個極權內向、低自尊、一堆情緒病嘅我
但我撚知咩

特別而家長大咗有毛有翼
有時候當然知道做人絕情啲
對自己係最好
遠離唔鍾意嘅人/事幾時都唔會有錯
自己生活品質亦都會提升
但就係點都恨心唔到
唔知血緣係咪真係有bonding定係我廢

天下無不是之父母,呢句嘢害撚死幾多嘅人
唔做雞都無用呢句真係太撚顛
不過要係醜呢D真係上幾代都鐘意咁玩
我細個成日俾人打完就的我出門口綁住對手係鐵閘度
果個時代D鄰居仲讚我屋企好家教
希望你搵到對你好既人加油
你嘅狀況同我好似我家姐又係冇乜點
可能因為淨係得我一個比老母打嘅原因
老母做完賤嘢之後又死口唔認 同你呀媽一樣
真係好撚激氣
我哋大家都要加油走出呢個童年
用屋企人錢歐遊周圍旅行
咩意外過身?
細個都成日比老豆打
唔聽話打, 唔鍾意食某啲野又打
到中學就完全冇同佢講野, 食飯都一定唔同佢坐
我連開飯嗌佢都唔撚敢
我到而家聽到佢地把聲都已經唔舒服
搵心理學家 清返 你啲創傷
巴打我明
我都同你一樣會咁
不過咁樣咪即係折磨自己
攞人哋嘅錯懲罰自己好似唔太合理
所以算啦,唔諗
呢個story好似已經係唔同post睇過幾次
係,都係我黎
打左咁多字有topic岩賣copy過黎
Btw都欣賞你捱得過個段經歷,重新去掌握自己嘅人生
其實果陣時呢D已經未係特別慘
唔係想話而家D細路點樣幸福
而係個個都受苦既時候真係會易捱D
得你一個係咁就可能頂唔住死撚左佢
果個時代當街打細路真係好平常
雖然而家係好左但都係街見過唔小閪父母
有一次見到個老母當街連打個細路女幾巴
搞到我好撚嬲,好想做返D野但又唔敢
只可以感嘆華人社會始終係華人社會
一係報警
一係搵方法解決
一係自己釋到懷
唔係haunts your life forever
呀爸去外國玩嗰陣出意外 唔係大眾死法

我憎到諗住去阿公阿婆個墳度鬧
點解可以生個咁嘅女出嚟?
乜撚嘢家庭教育教出嚟?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞