陳國基:啟德體育園明年啟用 可「行遠少少」到彩虹站離開

307 回覆
6 Like 262 Dislike
屯馬綫至少都食到一部分落尖嘴嘅客流,唔駛去鑽石山轉車。人流管制嚟講一場爆棚嘅event都唔夠新年放煙花咁多,尖沙咀、中環海濱行返去地鐵站肯定仲遠過啟德,用返平時打蛇餅、間歇封出口只入冇出嗰招,唔難對付
呢20年香港交通道路規劃
真係懷疑規劃條友唔識揸車
超多冇義意大彎兜個大圈
用返平時打蛇餅、間歇封出口只入冇出嗰招

全部英國野

講真 London Underground deep level tube 啲車咁細都應付到球賽,香港反而最唔駛擔心,火車大鐵全部大架過晒英國果啲
每米企6人先有3500,但實際上每米只企到4人,即係大約2500人,然後加埋原本基本載客,預實際每班塞入2000。

最on9係黨鐵慳皮,啟德站個袋口軌係廢嘅,放唔到加班車,要派車最近已經係大圍廠,但都要去到第一城調頭

紅磡個場車場係出唔到車去啟德,要逆線出車
等睇下年七欖rip
行十幾廿分鐘先到地鐵站都on9
K11中間嘅體育大道都係有蓋
根據九鐵嘅說法,人潮打蛇餅呢個排法係香港首創,信不信由你
第一城 pocket track 空車嚟啟德其實好快
何況你可以好多個鐘之前擺定喺第一城,啟德散場就射

果個時間如果有車喺烏溪沙清客收廠嘅話,亦係可以空車出嚟啟德

咁仲有上面講 HHS 可以開車去烏溪沙
每朝都有幾班車係咁樣開
依家 evening peak 亦有車係空車去尖東載客去屯門
如果用4人/平方米計

咁倫敦嗰隻車都係塞到600~700左右甚至更少,總有啲位啲人唔會企添

Underground 咁低容量嘅鐵都散得切,我就唔擔心屯馬咁乸大部車會唔得。
都未講依家馬鐵舊路裝晒 APG
係可以 driverless mode 調頭

即係大圍車廠開車去大圍站停定就已經可以即刻 tun 番車落啟德
未駛去到第一城添
就係要做緩衝
有輕軌一定好過依家咁囉
真係傻L左
邊個站都唔近啦

垃圾做焗腸,人工又要R加
食屎啦仆街
唔好撚傻
輕軌俾盡一架得二百幾容量

線路設計都唔預你可以加到幾密班次。

啲人用10~15分鐘行去重鐵站一定有用過你用輕軌。
紅磡出吉車去尖東已經無撚咗啦,隧道個pointer壞撚咗四個月仲未整,而家係由大圍車廠出車,由EXT再入TML DN,再去大圍、烏龜沙或者第一城調頭

而家紅磡只能出車去何文田順住做或者調頭

若果紅磡北邊果隻入車場pointer都壞埋,乜車都唔駛出入,南邊入車場個pointer已經禁止使用,起完都唔知有無用過
彩虹站可再行遠少少到黃大仙站,再行遠少少可以到九龍塘,唔差在再行遠少少可以到自己屋企

結論:啟德體育園明年啟用,可行遠少少直接翻屋企
仲可以開行路直播賺 views
日日都有5萬人去體育館咩,講到去到彩虹站散,用下個腦諗下,用d冇腦同離地嘅人管治香港
豚馬用緊套Thales野有問題,起步會自己停,要TO再start,所以無辦法無人駕駛。

等多10年啦
足球賭假波
九龍城碼頭,夜晚7點半後已關門
搵日星期六早收的整唔整得切
佢出嚟present 路都唔識好似好應該咁
點會
依家仲有機會叫用 Driverless Mode 出入例如 AUS Pocket 調頭

果個一開車即 EB 嘅 bug 係唔需要人手再撳 start

就算真係 EB applied 亦可以由 TC 去解,因為呢套本身係無人駕駛系統嚟,佢只係無依家啲無人駕駛列車可以 hibernate、wake up 同 remote RM 嘅功能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞