陳國基:啟德體育園明年啟用 可「行遠少少」到彩虹站離開

307 回覆
6 Like 262 Dislike
俾催淚彈佢哋用就識
行去土瓜灣都唔係路啦

個d on9局長真係面目可憎
啟德好有potential搞船運
明明咁近海都唔整個碼頭
呢啲叫做三站優勢
其實都幾靚,但個13街仲唔拆好格格不入

https://youtu.be/YAlNTY9P4R4?si=u5uFouPQWbLZSl2Y
香港基建有用嘅全部都係英國佬留低,尤其是連燈仔最撚鐘意拎黎打飛機嘅機場同地鐵

新規劃嘅有幾多樣真係好用嘅

連燈仔重拎緊30年前嘅老本黎打飛機
英國火車擺工又係死頂話支持
陳國基:啟德體育園明年啟用 可「行遠少少」到彩虹站離開
條友唔識睇地圖???
彩虹站好能遠.最近就宋皇臺站,其次啟德站.
啟德體育園有大型表現,安排雙層巴士去宋皇臺站應該都OK.

https://www.google.com/maps/search/%E5%95%9F%E5%BE%B7%E9%AB%94%E8%82%B2%E5%9C%92/@22.3221457,114.1960035,15.75z?entry=ttu
去九龍城碼頭可能快過去宋王台站
係呀
起十個地鐵站氹氹轉圍住體育館就岩
你話岩岩試完真係柒就話要屌姐
依家連開到未開就屌定真係幾柒
唔可能,一定係行去宋皇臺站或啟德站

第一,要幾多部巴士

第二,就係要緩衝
最好笑係英國民意普遍都係屌柒班火車佬貪得無厭,呢度居然死撐得落
我唔知佢講咩,你理解錯咗呢度個用意。兩個站係講緊車站容量,按方向分散人流,唔係比較緊1條線同兩條線。
星加坡係用~23m,東西線得6卡,環線3卡。九鐵24~25m,屯馬綫8卡。即係同等班次只係多1卡,當然兩條線就多兩個方向,但東西線都係最重要嗰條線使用率高過屯馬綫東九龍段。
發揮連燈力量
有生意嘅話我就唔信黨鐵唔識派吉車中途起載
同町田澤維亞主場落返山有得比下
夏天仲要30度以上又或者落雨叫人點樣行呀?呢單野好快又柒出國際
首先佢諗住起嘅單軌嘅輕中型得幾千載客量,唔係大阪或者重慶地鐵級上萬。疏散能力係差過行路去宋王臺同啟德站,仲要嗰個細站可能要人潮管制。啟德同九龍灣係同一個方向冇分別,就算上上個版本九龍灣同牛頭角站都係共用,只有真正最初政府建議輕型鐵道或 trolleybus 、同埋電車公司先可能起多條線去土瓜灣站。
彩虹唔駛轉乘丫嘛

其實用屯馬兩頭散人,個設計算係咁

倫敦O2 Arena都係得一條鐵
仲要Jubilee line Deep tube車,容量少車身窄
一列車容量得嗰875人
但因為兩頭走都散到人,個效率唔係真咁差,不過係要排下隊咁。

屯馬線一條八卡車已經成三千五百人容量
兩頭散同時有成7000人容量
最極端其實都係一小時就散得走。
出年後佢真係開未見到呢個 post 好多擔心係多餘
就算香港無咩盛事坐滿五萬人,都叫有七人欖球賽見到啲個效果

擔心個火車散唔到客
倒不如問吓政府要嚟起輕軌塊地有無得唔好圍網,如果唔係啲人喺啟德 D 出口一出就要轉彎就棧明明無事都變塞人
呢啲時候巴士運唔到幾多
一定係用鐵運走啲人先
其實唔會七分鐘一班

有紅磡+大圍調度場佢實同你兩邊加爆佢。

十至十一點呢啲時間一定夠車你咁玩。
講真個啟德站 D 出口起嘅時候已經預咗駁體育園

當年甚至體育園都未招標,係後來先 finalise 張則要點 meet 個人流嘅 demand,會唔會個出口同大堂 OK,但火車應付唔嚟?

銅鑼灣果啲起嘅時候無預要食大球場(一半)人流都得,何況今次係 purpose built 嚟做體育園?
其實都係3-4公里
計落都係遠過去彩虹少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞