Ricoh 系列貼圖區(2) (不定時更新,歡迎隨時貼相)

356 回覆
3 Like 20 Dislike
G7x2/3果啲都係咁,間間廠無再出呢啲機仔就起勢追番轉頭
佢係就快手啲出4
不過我估應該無乜突破,唔搞住
電話相機越出越勁,啲傻仔就話遲早就取代機仔,事實上就係好多人因為咁用多咗電話影相,有啲人就培養咗攝影嘅興趣,有啲人就想影靚啲質素,最膚淺既就想影靚啲相po ig,反而係帶動咗機仔生意
發現越嚟越多韓星用GR機又準備升
見IVE 用 都多用
睇連登仔用GR影相真係勸退
再睇番人地....

https://www.youtube.com/watch?v=r5vRtmb1xsI
好難個個都技術好㗎喇
熱情搭救
雖然我機都未有
仲有人口老化,裝備要減磅

減到淨係帶一部APSC加支短定焦,不如一部GR搞掂晒
睇返而家GR個價真係幾誇張,好難說服自己入手
都炒咗好耐了
外國斷哂市,買唔到
陳年GR1V仲著到機, 邊度仲有菲林買
其實係
旅行帶晒GR3 + GR3X都係500g多少少
試過一次帶GR之後,旅行連背囊都唔使拎嗰下真係好似相逢恨晚咁
個sensor算係夠大,支鏡又唔差,一部GR咁鬼細部就搞掂,的確好舒服

雖然用開嘅K3 + FA35都唔算笨重而且仲係靚少少,不過GR重量體積贏太多,以後旅行應該只會帶GR

而家諗緊買支腳架俾GR。上次歐遊用燈架,雖然夠細夠輕,不過操作太唔方便
而家淘寶仲有啲比手機用嘅腳架,食到GR
勁撚細枝
淘寶有筍野?

仲諗住反正都一擲千金買左部卡片機仔,唔爭左俾多少少買支gitzo 零號腳襯番佢

呢幾年都出幾多碳纖旅行腳,1kg上下,有D選擇困難
Gr3新用家一問
入塵問題係咪唔洗特別在意,因為一定出現?
裝塊filter鏡有無幫助防塵?thx
啱啱上星期去麗確維修部清完,第一次清免費,之後$800。師傅話唔好用泵吹鏡頭位置,泵完仲大機會入塵,佢話有塵喺鏡面最好抹
唔係錢嘅問題最緊要細枝
整畀相機用,個隱細極有限
大家,想請問可以打去邊度留名等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞