[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (276)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
北馬等退賽啦
中pot1 同pot3好簽
U20呢d籤先叫正常少少
入B組榜首都得
當年入亞少盃嘅外圍賽係對邊幾隊
一眾球員今日返港,隊長葉鴻輝向《獨媒》表示,作客中西亞國家有一定挑戰:「唔係環境同網絡問題,其實呢啲好小事。最緊要係飛機個時間太長,今次20幾個鐘,對球員嚟講都攰,當地環境或者網絡對我哋唔係好大影響,最多上少幾日網,反而係個旅程比較辛苦。」

對於兩地電視台都沒有直播,葉鴻輝稱感到可惜,形容情況不理想:「真係冇計,嗰邊嗰個情況係預計唔到,就算嗰邊有安排電視影場波,但最後都冇比到訊號出網上面,呢樣嘢我都覺得係唔太理想。」

葉鴻輝:冇一張電話卡啱用

今次作客土庫曼,港隊先飛往曼谷再轉抵土庫曼,回程更要到土耳其轉機,才能飛返香港。現時外國遊客如要前往土庫曼,亦先要透過旅行社才能取得簽證入境。今次作客對香港球員來說,可算是新穎的體驗。

至於當地環境是否能讓球員「專心」練習,葉鴻輝則認為沒有太大影響:「不嬲都係咁嘅,就算你有網絡去練波都唔一定拎部電話出嚟。」他表示,球員只能依賴酒店的無線網絡上網,當地亦沒有電話卡可供購買:「香港搵過冇一張喺土庫曼啱用,去到嗰邊都冇一張係可以用到,剩係得WiFi。」

隊友曾搵明加索夫幫手 黃皓雋笑言球員不可自行離隊

港隊前鋒黃皓雋則透露,部分球員在抵埗後曾聯絡傑志前鋒、來自土庫曼的明加索夫:「佢哋有問佢網絡、電話卡嗰啲嘢,睇吓佢幫唔幫到手,佢都話呢邊網絡真係唔太好,好彩酒店嗰度就有Wi-Fi,但得酒店有,去到其他地方,去到球場、機場都無。」

黃皓雋亦形容,今次作客的體驗獨特,並笑言球員不可自行離隊:「去返好舊式嘅出trip 方法,大家唔可以自己一個走開咗,如果失散咗就聯絡唔返。」

https://www.inmediahk.net/node/體育/【世盃外】港隊作客土庫曼「與世隔絕」-葉鴻輝指「上少幾日網」惟飛行時間太長
成班男人夜晚冇網上做咩野好
明加索夫完全幫唔到手
咁佢點解要幫打佢祖國
香港屠夫
下季收佢山?
今次黃威幫手搭咗路,下次要係咁都應該有得上網啦
澳洲 新加坡 台灣 澳門

簽運似喺嗰幾年用晒
mingka : 係咁嫁啦 好出奇呀
原來嗰時仲要港會場踢
個幾年特別好運 18世盃外支簽用盡一世運氣
呢條籤到今日甚至對澳洲都未必駛輸,澳洲呢幾年U仔好廢
點解世界排名仲咁高
could've been worse tbh, like u17
白咖哩係咪成日約廢隊刷分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞