港人新增信用卡跌20%!環聯︰對現有卡更忠誠

379 回覆
4 Like 82 Dislike
喜出望外同睇住嚟食嘅分別
當無上限既時候就可以用黎做好多商業行為
兒歌都有得唱啦
不可放入胡亂刷
指定商戶佢會pro rata 計返,未用過黎碌非指定商戶唔知其他
Ⓒ 在以下特約商戶之合資格簽賬,每港幣20元簽賬給予港幣1元現金回贈 (相等於5%現金回贈)
.
.
.
Ⓓ 其他合資格簽賬則每港幣180元簽賬享港幣1元現金回贈(相等於0.56%現金回贈)

https://www.sc.com/hk/zh/credit-cards/smart/?cid=sem-GOOGLE-58700008417325845-p76574555365-71700000110888295-na-hk-tc&gad_source=1&gbraid=0AAAAADkQ6lih-oIC5kXum_Et1WVrrt0Ej&gclid=CjwKCAjwyJqzBhBaEiwAWDRJVJ1Y6tknNRYWOW0KtMsipaZCNF2IvlbLkrdGaUUkH_BiTUPSVB772RoCpoUQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds#sc-lb-module-fee-and-rate-3
https://youtu.be/3Ga-M2CpRgY?si=n07kXcHKfV7oB1aN
用Debit Card正戇鳩,一係唔用卡唔係一定用Credit Card
scb 有張debit card幾正㗎喎, 匯率算靚
Red卡依家好唔好用
匯率跟Visa/Master架喎 定係你想講免手續費
吹大左
唔知係咪講緊之前有cap圖幾百萬RC 但係碌咁多通常都係有成本
扣返成本賺1-2%都有可能嘅
你當我真係懶 唔想每次買野之前又要睇下用邊張卡著數爆limit未
我都係主力用三張
食飯 dbs eminent 5%
網購 hsbc red 4%
其他 sc simply cash 1.5%
佢指定店舖有5%回贈 我當佢係九五折卡
其實佢呢個promo幾好,本身渣打出糧會自動waive埋SCCX年費,變相引你繼續用渣打出糧
被人拉果d多數都係自己無聊9叫
舉例明明根本唔會做野,但就係連登扮勁話要係邊邊邊放炸彈
得sccx應該點申請?
我覺得係有主要幾張卡cover曬不同類型消費,
果d 250回贈1既廢卡,冇人申請係不出奇。
要有用佢banking 服務先得
仲要最基本係用premium戶口
(即要有200k relationship balance)
咁就會自動免年費同出糧自動入返幾百miles比你
但出糧送miles promote 6月就完未話續期

單純用信用卡簽帳 銀行其實無咩錢賺
所以重視loyalty 個客會用佢更多服務先重要
主要戶口用佢先會有得拉上補下賺到錢#dog
咁我留佢淨係自動增值算冇咩用
一來迎新唔吸引,二來好多人移左民,香港咪少左人申請信用卡
同意,打算cut card同取消戶口。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞