醫護專業人員中短期短缺 2029年起陸續開始人手過剩

118 回覆
10 Like 46 Dislike
12個鐘俾agency食埋水先得果2000頭左右
可能樓上係俾人包?
我聽人講話求其入東華某個位都8皮起
扣左飯鐘未
個報告預料放射治療長遠比放射診斷需求更大 highlight埋未來放射治療預計公私營需求持續上升
視光應該死得最快一係就做激光一係就去大陸/日本配眼鏡
MU都有得讀物理治療就知咩事啦 越嚟越唔值錢
好奇一問,今時今日香港除咗護理邊一科大學科目唔係過剩?
多好過少呀, 護士有排都唔夠人。
放射唔可以鳩照 pt ot要佔活動空間唔可以一對多 佢哋有極限
護士同lab反而越做越有
護士夠就開更多ward 越多ward就越多床位 越多錢有位搞檔物理治療 不如拎黎放床位好過
手術室又可以全日24粒鐘鳩做 諗起都發達
Lab 夠多人就鳩開test 再推快個tat
血尿痰可以鳩驗
以後訓院早午晚抽血都同你做晒所有古靈精怪rare test 全部即日出報告 到時睇份report 弱智都識點醫
甚至可以玩到health check上午抽血見醫生 下午就睇埋報告 貨如輪轉
份報告預計視光長遠短缺 雖然都暗示左個數字比較難確定
N展讀得掂仲要入到政府個機率幾低 點都醫療好啲
香港賣眼鏡 食水太深

靠醫療券頂到幾耐
聖大護生真係好垃圾
點解?
講講吓差唔多20年前都係咁講
我都理解到呢度APN 係指更份
我以為我錯左
allied health 得番 nurse opt mls rd(rt) 預期長遠短缺

三寶入面得係radio嘅rt path預計未來公私營需求會持續增加
我都諗好似聽左十幾年 懷疑緊自己有冇記錯
見到巴打你都咁講我就放心
因為未計移左民個班啫
政府成日想多d 支那人黎住
點會過剩
咩老師過剩都吹左20年啦
照舊大把工開
人地郭sir食學生妹都食到手軟
再講落去就政治問題啦
外國做it 會計人工屌打三寶 去到外國都係由0開始計experience 直接轉行好答 不過難啲搵到工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞