醫護專業人員中短期短缺 2029年起陸續開始人手過剩

118 回覆
10 Like 46 Dislike
冇係咪你俾我?
今年ha已經唔夠位請晒所有otpt fg啦
冇人話你知咩
Demand很多在私家,香港人很多有保險,但法例追不上國際標準,很多醫療專業沒有應該有的法定獨立診治處方權,難以以正常市場機制滿足市民所需,所以這根本不純粹是人手不足問題,是制度製造醫生無理診治壟斷,醫生又無法診治所有健康問題,令香港醫療崩壞市民失去健康。
政府讓醫生以外的各醫護專業,跟隨國際標準立法給予健康問題獨立診治處方權,是香港醫療最急切的事。
依家間間學校都開護士課程
個個都走去讀 唔過剩就奇
最慘讀完發現好辛苦 接受唔到APN同文化 又搵其他行業
佢果個冇預計移民潮,所以計錯數
驚閪 去外國搵食
ha帶頭唔請曬d人
private自然可以慢慢降低個價錢請人
private 用高價請人都係因為supply太少而ha食得曬d人
所以先要搶ha d人
外國揾廿k
揸巴士人工仲高
護士仲唔係過剩,係唔夠喎
護士接受唔到那些「APN」主要是病房APN,根本不是國際標準的APN來,是NO扮APN,當然無人應該接受那些人。
真正的國際標準APN,是獨立診治病人健康問題的護士。
一直都覺得香港醫療行業飽和無乜可能
人口老化加越來越多黐線佬
OT PT Psy nur幾年前都話會飽和 結果都係請晒
同埋嗰啲物理治療脊醫嘅舖頭好似越開越多
屋企附近都多咗兩間
冇睇內文就覆左 自
但事實真係好多人讀完頂唔順個時間同文化轉左行
視光師都短缺 唔夠舖頭咩
我指的demand主要是指自由市場競爭的醫生外可以真正獨立的醫護專業。如果一個醫護專業能力很高,又能獨立執業,那需求一定大,根本不需要依賴僱主,或者作為僱員僱主也要給真正反映實力的市場價。
原來佢條數剩係計HA
香港人都係中環價值下長大
邊會有咁多醫生放棄自己嘅利益比你搞NP/full autonomy個d

埋土 MPT 東大 都大 聖大 海龜
HA同NGO physio點食得咁多人
俾Physio免轉介應該了吧,前特首講左拖到依家。
而你講既應該是精英主義,醫生是所有健康問題的精英?不見得,根本早有分工各醫護專業是自己負責的健康問題的診治精英。
睇吓點定義飽和
只會話ha absorb唔曬巨量supply
出面private就只會越來越西 個價都越來越低
工就應該繼續會有 如果係「好有興趣」「唔係諗錢」咪冇乜特別影響
點計的到2029如果唔啱就攞嚟鞭屍
而醫生的權是政府俾的,外國護士有處方權都是政府主導,最近有韓國政府推護士行醫。
醫生覺得自己係
general public覺得醫生都係

2個factor都好難改變
我們作為醫護專業不是醫生控制得了的
遲d 咪同社工一樣,個個想入aswo
但7,8 成都係swa做起
搵極都搵唔到報告嘅原文
有冇巴打搵到可以開心share俾我睇吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞