醫護專業人員中短期短缺 2029年起陸續開始人手過剩

118 回覆
10 Like 46 Dislike
https://news.mingpao.com/pns/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20240608/s00002/1717785237005

牙醫短中期有短缺,其後轉趨充足,2040年多出20名,2045年更多出180名,反映近年增加本地牙科學額的成果。政府未來側重預防護理,上次推算預計牙齒衛生員明年起過剩,最新改為短缺,明年欠1500人,其後逐漸收窄。政府建議採取措施回應短中期牙醫不足,再觀察長期情况,並繼續增加牙齒衛生員培訓額。政府曾稱是次推算未涵蓋疫後北上「睇牙」趨勢。

職業治療師2045年多出580

專職醫療方面,物理治療師和職業治療師供應穩定,料前者2029年起過剩,至2045年多出2070人,後者於2045年多出580人。政府推算放射技師2037年後不再短缺,視光師需求則於2035年達頂峰,屆時欠940人,其後回落。政府建議引入非本地培訓物理治療師、職業治療師和放射技師,視光師則建議增培訓學額。

普通科護士2030年欠8700

政府推算未來醫生短缺逐漸收窄,亦較上次推算樂觀;普通科護士於2030年欠8700人,較上次推算欠缺3679人顯著擴大。
喺新香港連讀醫療三寶都可以有乞食嘅一日
個個都狗衝 開左勁多course 政府都無咁多錢養
40蚊粒鐘比班撚屌得啦
咁唔好輸入內地醫諾呀
呢啲所謂過剩係睇政府點計數啫 政府重視醫療真係想大家輪候時間縮短嘅話 點會飽和 政府覺得大家排3個月先睇到牙係正常 遲啲咪飽和囉
乞食嘅定義係咩 有少量超額就乞食咩on9仔
做lab 果班都開始有仆街老細壓價
藥劑師 冇哂藥房後第一班受害
因為有東大同聖大
enrolled nurse定係rn 渴市d
好多讀錯科既去洗底
都唔知有冇計到人口老化越嚟越大嘅醫療需求 一係政府覺得而家嘅醫療人手比例標準係冇問題
香港RN為主 兩個都渴到仆街 炒散2千幾三千蚊一更
所謂三寶根本和所有醫療專業本質都是一樣,你這樣說是假定那三科是「特別好」,那不是事實。
咩叫多出人手?
計人口比例始終都係短缺
係政府唔開多啲位咋
2045仲有無香港
你信既話 一早爆左啦
佢2017年話而家2024 職業治療會突200條友
風險係同大陸牌互認
唔放人落黎做嘅話 長期都仲有得做
政府個推算PT同OT講緊全行多咗幾百甚至過千人,你估現職嗰班失業啊定係fresh grad嗰班無人請?

讀得醫療科入唔返本行嘅話,好命啲就做medical sales跑數食佣,再差啲就同其它非專科Ugrad咁打份乞食牛工囉
一邊講緊人口老化同醫護流失
另一邊又吹人手過剩 都唔知個風向想點
其實依家港共都未計到時正式放大陸醫療專才來港執業
流失最多係中層有經驗個d
近幾年升職都特別快 不斷推人上去fill個d位 過多幾年就應該7788 又開始慢返

entry grade 年年都有大量fg供應
飽和與否都係睇政府比唔比錢請人
人口老化只係代表有demand 唔代表政府要順勢增加醫療開支
佢好似每5-10 年 推算一次
佢07 年果次推斷 12 年 三寶都會飽和 結果呢

呢啲推算唔駛認真 因為根本唔實際
佢cut budget 同任由醫療拉龍 可以突人突得好快
佢要加大budget 既 一樣可以突到痴線
真係 真係
同而家啲中學雞一樣 未計到香港就黎鎖港 變東柏林 人口減半 讀到三寶醫生仲沾沾自喜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞