公司想調我番大陸

561 回覆
3752 Like 610 Dislike
朋友真實個案︰
故事差唔多,都係被老闆叫上去大陸開發一年(東莞),星期六返HK,星期日返上去
唔洗一年頭家就散左,男人係大陸同一個大陸妹攪埋被老婆發現,而大陸妹又話要攞10萬返鄉下做生意,佢地談情攞錢呢D全部用公司EMAIL
最後唔知點解被同事發現,CAP晒EMAIL內容SEND比老闆,老闆一野就炒左條友
條友即時失業,頭家散左,大陸妹見無錢走埋
好多時留下留下就唔係一年啦
到時話再升你唔通你真係唔留咩
咁諗去到邊都俾人炒
不過我驚樓主上完去1年之後,係比人炒
返得去自然有靚女上埋你張床

當年老母差唔多拎把刀指住老豆唔準返,講明喺香港冇飯食都唔準返去大陸做野

結論老母係正確嘅,大伯返一排就飲咗靚湯差啲家變。
升三成人工
教識咗班中國人做嘢
一年後炒你

唔升就唔會炒你

視乎你點睇
為30% 頭家都散埋就唔值了
除非預咗長留上海 否則真係唔好去
以前細個咩都唔識 公司話俾我試三個月 之後要長留先先有得升 返香港就咩都不變 即刻返香港搵工 一個月後辭職
咪去,稅高,你有老婆仔女,深廣就可以考慮
ischool貴同香港差唔多
我結婚4年,個小朋友都兩歲幾
你先結婚生仔未?
明唔明無論賺多幾多錢,係替代唔到陪伴小朋友既成長期,同自己既婚姻
個老婆已經講明唔想佢去,俾你加夠50%好未,感情淡左或miss左子女成長係返唔到轉頭,甚至萬一冇左頭家,值得咩,俾你搵多幾多錢都冇碇洗
如果你話有錢洗驚冇女,小朋友冇左咪再生,咁就冇野好討論
連登仔:有錢日日叫雞好過,老婆仔女冇左仲好,冇手尾跟
所以樓主先要考慮
始終每個人每個家庭都唔同
就算大家都係結咗婚有小朋友
都可以好唔同,我地唔會明白樓主嘅情況

我贊成樓主去嘅,始終機會唔係成日有
人生得一次,唔試過唔知自己嘅能耐
比如試完呢次適應唔到嘅,以後唔使諗移民
反之成功嘅話,以後適應新環境就有經驗

但分別兩地對家庭係好大挑戰,呢個係最大考慮
佢個老婆人生又有兩次咩?

憑咩要老婆犧牲自己人生,去成就佢先?

調返轉,老婆去韓國返工,升職加薪靚CV,日日有oppa,抌低個仔畀樓主做全職主夫照顧

個仔仲要跟樓主老婆姓

樓主一定做唔到。己所不欲,勿施於人啦下話
加30% 係稅前定稅後先

稅前加30% 其實交稅都交番出去
咪係 男女調轉睇下班人仲有冇咁多嘢講
結咗婚有埋細路 做呢啲決定就唔係一個人嘅事
樓主自己勸唔掂老婆就講乜都假
除非佢唔介意家變囉
屋企有個相熟uncle n年前又係係大陸開荒
當時佢老婆就係為咗𥄫實佢帶埋個仔上去
所以個仔香港出世 但係大陸大個兼讀書
個uncle已經算best case scenario真係發咗達
但到個仔十幾廿歲時就開始怨老豆老母
尤其同個auntie關係唔多好
覺得係佢自私搞到自己冇得選擇
嘈咗幾年最終個auntie上年死死氣翻香港買翻樓俾個仔
想講佢地已經算搏得好彩 起碼有錢
但都有啲咁嘅煩惱
而且親子關係係咪有錢就可以修復翻都好難講
調返轉我老婆有機會我會鼓勵佢去呀
Why not?
去公幹就一定出軌?
咁喺香港都可以啦
樓豬精蟲上腦ing, 應該唔會睇到你呢個comment
加30% 去外地工作一年 唔係好抵
睇落你都係manager grade, 都有番咁上下exp
可能轉個工都有30% ,不過講到尾,結左婚 就係要諗埋另一半既想法,家庭都緊要既
以前見過d上司返大陸second,我未見過1年可以返香港,多數要長駐,你上司都無白紙黑字保證你1年後返香港升既話,佢既說話聽完就算
如果1年都捱唔到咁佢地個關係都好脆弱啫,除非佢話依1年係d乜人生階段,但真係只可以接受1年
上海妹好撚正㗎
就算唔係本地上海妹 上海都大把外勞 淨係啲四川妹 湖南湖北嗰啲 都夠晒好玩

全部對波都勁撚大 但係唔知點解又瘦瘦地㗎喎 保證你樂而忘返

就算喺嗰到 你唔溝女嗰啲 淨係叫雞都平過香港澳門一大截 大把網紅樣俾你屌 諗起都過癮
仲帶老婆去阻頭阻細
唔好傻 你當香港係加拿大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞