公司想調我番大陸

561 回覆
3752 Like 610 Dislike
你每個weekend番香港住1,2日未得
problem solved
成年無得見笑撚死
坐監都有得見啦on9
飛機由北京返香港幾粒鐘姐
有錢個個星期返都仲得啦
上到去就日日都有老婆s培訓
上到去你會發現港女就係屎,上海妹又溫柔又體貼,會家變
仲有大波
未必
普通上海妹對大城市男都會秤先d
對佢哋嚟講香港北京上海都仲算叫同一水平
白滑皮膚又大波仲要日日叫你「哥哥」
我求其搵佢個comment去講

係係係 我一定係木五毛 我一定支持武統台灣
你咁勇武當初又唔上街 你冇坐監你唔夠黃喎
如果明知會包二奶,不如直接離婚算啦! 放過老婆同仔女
重死撐
文盲咁樣出唔出到糧
其實個邊啲假期好多,唔怕無時間返香港,做嘢嚟做上海還好,但啲文化唔係咁易適應,個邊打工要所有社交平台都要轉發愛黨帖,你唔表態被個邊啲人知,有機會影響個邊生活。

因為個陣係上進修堂識個中年男人都係北上工作,佢話個邊工作福利好好,假期多,佢每星期都要發表愛黨帖,不過佢係直接做中資公司,咁就中資公司見佢整好晒架構就炒咗佢搵自己人接佢位,咁個陣佢仲有係個邊繼續搵工,咁啱撞正疫情就更加難搵,所以回流返嚟搵工。

我覺得香港人取進啲無壞,但要睇做咩公司,有咩老細,有咩同事。上海嚟講都有啲正常人民,如果做IT呢行一定多數正常。
聽講香港公司叫人過去做嘢,係放香港假期同中國假期,變相真係比較係香港工作爽好多。

話個邊啲人做嘢仲hea過香港人,不過都可能要睇公司文化。
去上海,我怕你轉頭連自己結左婚都唔記得
上面係錢行先, 理撚得你係咩人
小朋友一年差好撚遠啦
畀我一定會去
加左人工既錢
包返幾條女都仲得
都話係唔撚關上海事囉

個重點係佢老婆唔想佢離開香港
就算多假多福利都好 女人覺得你唔係身邊就唔係身邊
理得你日日收工facetime直播埋訓覺
去啦,老夫老妻,有時老婆都唔想日日對住你.
小別勝新婚
咪係 唔好話上海 依家後生屋企又有條件嘅都唔會考慮
落到嚟你成間屋都唔夠人地個廁所大 點會想住 仲要大陸拍拖唔只唔興AA 你要出80%錢 同一條女班好姊妹食飯你老憑要買單 你慣唔慣先
一係你就中上產 一係你娶啲n線鄉下人
上海係全個中國最特別嘅一個城市
講嘅係人,氛圍,態度
沒有之一
小朋友一年已經係佢半世人
其實樓主你有小朋友。你竟然向個topic 隻字不提

老實講 你都唔係對呢頭家好上心

唔怪得你老婆咁唔想你走
你又覺得好似機會難逢咁
其實你都係想人地支持你嘅決定啫

可以答你
小朋友好緊要
有啲時刻過咗就係過咗
你會好撚後悔

二來 話就話上海唔太遠
有時個世界唔係誘唔誘惑你嘅問題
係信任嘅問題 老婆都叫你唔好去
第時有啲咩誤會(無論邊一面都好)
你又會好撚煩

計完條數 30%都無用 好老實
留港算啦咁
ching 不如講下加幾多人工, 睇下係咪可以Compensate 到老婆心情加埋陪唔到個仔一年

btw 如果留起公司升嘅機會唔大, 睇嚟你間公司都唔係好睇你, 咁不如早D走好過, 話唔定跳一跳升10-20%, 咁同原本加30% 個差距細咗, 留港個cost 無咁大
係大陸果一年,係計已經升左職同加左人工,定一年後番到香港先加?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞