定期存款邊間好? (44)唔該睇完頭post 同條款先好問

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
好似升級都有。你電話問一問
但要新資金。同埋3個月的話只到9月尾,而你需要keep到10月尾,要擺多一個月無息。所以實際上放6月定期比較穩陣。計埋都有5.4%。
大富翁呀
大富翁平均
我睇條款話6月開戶既話
剩係睇8月,9月,10月呢三個月既結餘
7月仲未使睇住
所以如可完美地1/8做三個月定期,擺到1/11就可拎錢走

但始終唔敢肯定12月會唔會計到落免6個月最低結餘度
呢個條款無寫清楚
所以或者做6個月定期較安全

不過,假如收一個月月費都只係$340
減咗呢$340,只放三個月一百萬做定期都有3.9厘(假設到時係呢個rate)+2.264=6.164厘
而且我計漏咗手機升級$300(應實拎到啦),
仲有family+$200(唔知乜嚟,係咪同屋企人一齊去開戶就得?)
加埋真係勁抵玩!!
恒生轉死性,突然咁進取既?
請問美元活期呢排邊間高少少息?
除咗渣打美元馬拉松(4厘首月)

唔要虛銀,因為支票入唔到虛銀
(雖然ZA特選美元活期有3.5厘)

或者7日定期都OK
可新資金,但唔會係嗰間銀行唱
工銀有4.1咩, 邊度睇
漏咗一個重點
係假設你五月時係恒生一毫子都無
因為係講新資金多一百萬先有$6000
睇多次#1
原來仲有一個更重點睇漏咗
係要31/7或之前就要新增資金夠一百萬
即係要擺多一日錢
Family個個每個月要入錢。唔抵
宜家升級,7月尾先開定期就唔知當下息口
1有咩睇。玩咗兩年大富翁。
今個星期開大富翁咪4.3%
4.3都唔低
想問係咪28前開到戶口就得? 唔一定要入到錢
係咪唔洗新資金都得?
好似要?

我未玩過 唔清楚 等其他巴打解答
1.要新資金,對比上個月月尾
2.宜家已經可以開大富翁戶口,最遲28號好似係晚上10pm前or 8pm前,最好早少少入。
28號之後的日子,入唔到資金
CCB 3mth 1mil 上到 4.3%
我依家開戶入左少少錢落去,7月再入錢係咪都計到息?
定淨係計6月28號前嘅資金先有息?
6月28號前嘅資金先有息
如果想轉幾十萬 HKD做美金做定期, 點換係最好, 定係掛鉤度度都係差唔多?
28號中信定期到期,咪姐係玩唔到今期大富翁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞