定期存款邊間好? (44)唔該睇完頭post 同條款先好問

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
連登仔: All in NVDA
無知一問
銀行有開埋美股戶口
其實買美股係先換一舊美金先買
定係可以直接用港幣幫你轉美金買?
thx
利申升左咁多淆底
100萬
仲要落分行
睇你個本啦,同埋係唔係新客,我今個月做幾筆都有4.8+
Mox 100萬做130日,扣埋手續費大約4.75%
恆生100萬6個月3.9%,如果新客食埋迎新6000+推薦人2000,6個月有5.4%+
大新月頭有3個月4.8%(已完)
活期就玩ZA貨幣基金4.2%
大富翁宜家開,3個月平均有4.3%
開唔到
其實佢個年化回報係咪已經計埋管理費同股息再投入?
月尾有舊馬拉松到期
應該月尾前拎出去CITI 3.79玩住一個月先?
之後再睇下月馬拉松如何?
宜家馬拉松個玩法又要50萬又要玩到最後既月頭先有額外BONUS好似爭D咁

可以set
有人計過大約擺20萬以上都做得過
渣打馬拉松先得3.5%,點解唔正正經經去中信做3個月定期4.05%再唔係月尾做大富翁仲有4.4添
佢如果50萬食埋BONUS全期應該都過四厘
但要食到最後一日冇得提早拎走
想知渣打係咪以後都咁玩
想要活期咪開中信
我之前都覺得難 之後買完就覺得易
入錢>轉美>買美債>搞定
買短中債5-10期 每年派既息再買番債 咁樣計
依家當10年 都4.2 ,複利息計 都幾爽下
25萬 mox定大富翁好
Za個年化率有啲出入,牛牛好似準啲
我咁啱Za有擺南方&高騰,牛牛有泰康
如果以上星期來計,Za兩隻大約4.21%(app寫4.39%&4.27%),牛牛得3.85%(app寫3.87%)
Fusion Bank 2%
最慘你唔知佢下個月會唔會改1.5%玩法
又要記住每月1號做任務
同埋d利息又老馮隔成個月先俾
如果冇其他戶口可以玩下嘅
銀行玩債券要T+2 咁耐?
你就到期嘅馬拉松係有50萬放到最尾先有回贈?
我記憶好似呢兩個月先開始有?
如果咁計嘅話好似巴打咁話 早一日拎出黎做大富翁仲好
我諗住玩CITI一個月睇下佢點先
再決定之後點
我都未見數
希望今日回到
BONUS唔係新客開出糧先有咩
要綁你買埋宏利d垃圾
邊有咁大隻蛤乸隨街跳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞