其實鄭俊弘何雁詩好值得尊散,好勇敢,好想幫佢哋加油

374 回覆
2994 Like 593 Dislike
你都正正係上面一堆回覆入面屌嗰啲人
以為人盲睇唔到
串完佢之後潛水潛到宜家
其實係咪出世時係正常
係去到一歲咁上下個基因突變就變咗咁?
害過人自殺?
抵你做綠帽俠啦我屌你老母
擺明係個天要懲罰呢對狗男女
唔係為反駁而反駁

口業 最後都係自己受,我都明你地浸咗落仇恨自然會覺得公義

但最終黑心個果都係自己受返⋯⋯
個BB係唔好彩
但其實每一個人都有呢個機會
甚至乎你出世係正正常常已經係好彩

要俾多啲支持佢哋
乜嘢叫黑心 見到唔認識既人仆街而開心
我都認同係黑心
而家好明顯就唔係呢個情況
係人都知佢哋作過乜嘢業

乜嘢叫覺得公義
件事根本就係公義彰顯

當初唔出軌/做第三者就唔會生天使寶寶
好明顯宜家係種惡因得惡果

我都明你呢種人心態
想抬高自己去道德高地攞光環

但攞還攞 攞完之後又何必周圍詛咒人?
口業咁重 第日你都自己受返……
用返你邏輯,你網絡口臭欺凌別人,都可能令人抑鬱,亦可能會死,又話你殺業?

點解度人地尺,唔同時度下自己?

我明你地聽完傳媒故仔會嬲,但同時自己發洩又有幾多係為公義,幾多係over咗為發洩為傷害人而得啖笑
你講是對

但同樣不能否認: 「如果你口臭留黑心留言...同樣有因果,對ma?
成班人都話佢報應到
咁就叫黑心?
就係勸你地唔好浸淫喺不知名、聽傳媒講故仔既仇恨當中,而作口業囉

佢地有報應係佢地事,你口臭笑人話人就同樣有因果業報

我同你講既野無衝突

只係提醒下大家
希望你遲d會明點解,我打呢d咁簡單既字,會令你用「大字」又「粗口」

祝福埋正評你o個40個人
講穿了,

佢地成班,認真,不比兩公婆可憐
無口德係好爽,好似亂講野好爽,亂摸人好爽,好多野都好爽,毒品都好爽

但最後,都反映一d現況,同埋最後有個果

反映,當然係無同理心、慈悲心,延伸到到自己處於谷底時,同樣會充斥負能量,到時想別人關心,但都好難feel到
又因人廢言

我都祝福你唔好成日標籤別人,因為標籤別人,就好易會同時標籤自己
但你都有回應,知唔知點解
多謝你,

個別回應既負評,都不能抹殺post既正評數
你咁認為,
就係貪、慎、痴 嘅痴

個慎由痴度嚟

sorry 你未聽得入耳,唔好講粗口鬧我please
你問心,包括你,有幾多係純為公義,有幾多加入無明既仇恨投射

公義入面包含慈悲心,即係殺人要填命/坐監,但你認為佢樣衰殺返晒佢全家,咁仲係咪純為公義?
定將本身受社會抑壓既情緒,當面對某事件某人時,就投以過份仇恨情緒,你認唔認同?

「然後你又詛咒笑人既人生一定係好慘
一定係好唔開心
呢啲叫唔叫”惡心” ?」
以上,你用一個負面角度,睇任何事都可以係負面,希望你明

而你邏輯思維咁清晰,可以見到你文字能量係幾咁偉大,好希望用喺正途,或者至少唔係負面東西上
就只是佛學,無分邊門邊派
我覺得有人講野黑心,點解我係仆街?

就因為你將我歸邊?我唔認同你所認同既黑心說話,就係同你對立,跟住話我仆街?
希望你可以更成熟
多謝你回覆,希望呢個post俾到機會你發洩情緒,你內心會好過一d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞