[遊記] 婆羅洲森林探險之旅

77 回覆
52 Like 6 Dislike
13/6 Day 13 Palangkaraya to Jakarta

今朝五點幾就起身去機場

飲咗杯咖啡

飛機餐係三種水果再加啲堅果
我瞓着咗,所以冇食晒
嘥晒啲嘢

睇咗Lady Gaga,之前睇過一次
覺得好好睇,今次就淨係聽佢啲歌
Lady Gaga唱歌真係好有穿透力
佢一開口唱就feel到佢種悲傷

到雅加達之後放低行李就去咗舊城區
我都唔知係老城區定舊城區
當係舊城區啦

上網見有一間Cafe二百幾年歷史,所以入咗去試吓

入邊嘅環境超級靚,廁所都靚過人

第一次食泡
原來啲泡都有味,鹹鹹地
非常有趣

原來諗住唔會好貴,最多每人$50
點知最後每人百零蚊
三個人食 一個湯,一個飯,一個小食,三杯嘢飲
一餐食咗我哋喺Palangkaraya咁多餐嘅價錢

印尼都有蜜雪冰城

我哋去咗個鬼屋玩
$15,入邊有四五個人出嚟嚇我哋
入邊嘅場景擺設都唔錯
抵過海洋公園好多

去咗行街,見到比卡超炭治郎

本身諗住搭巴士
但佢一定要我哋整張類似八達通嘢$25
去搭的士好過

食咗個$10嘅炒飯

天主教堂,超級靚,好似去咗哈利波特嗰度咁

入面都幾靚,超級安靜,冇開冷氣都涼涼地

跟住去咗睇國家紀念塔,超級大
仲要超級曬,冇乜嘢睇
我記得好似可以入去座塔入邊睇,不過我哋太遲嚟所以閂咗
影咗幾張相,之後就走咗

跟住去咗清真寺睇,佢話呢個係全世界第三大嘅清真寺
喺清真寺就可以望到對面嘅天主教教堂
因為佢哋就喺對面,非常有趣
象徵着包容接納不同的宗教
我哋今次入去係有個免費導遊,專帶遊客入去
正常遊客唔可以無端端走入入去
佢介紹得唔錯

然後本身諗住返酒店休息吓再出去食嘢
點知40分鐘嘅路程塞到變兩個鐘
我哋就臨時改路線去pik 2 嘅China Town

食咗蚵仔煎同燒魷魚

行行吓唔小心將啲價錢除咗四
以為去咗台灣

印尼都有%

最後我哋去咗按摩,喺Klook搵
係日式按摩,比我想像中靚超級多

14/6 Day 14 Jakarta to Hong Kong

最後一日喺雅加達
今日嘅飛機係14:00
所以我哋一早執完行李去咗酒店附近行行吓

冇高樓大廈嘅地方,真係點影都靚

食咗杯有榴槤味嘅朱古力雪糕

食咗一個KFC睇吓同香港有咩分別

上機lu

本身諗住斟水
但前面有個阿叔攞住個1.5公升嘅樽
佢一路斟,我一路望住佢
我諗住佢斟到一半就會停,點知佢最後斟滿咗
(呢個水機出水好慢,佢起碼斟咗3分鐘)

原來國泰有得飲啤酒,白酒,紅酒
窮學生唔識嘢

睇咗蜘蛛夫人
屌你老母 嘥咗我兩個鐘
完全唔知佢想點
評分:0/5
我真係好少會覺得有電影唔好睇

之後睇咗毒舌大狀
評分:5/5

影咗啲靚相

其實香港夜景真係幾靚

跟住就落機
14日13夜嘅旅程就咁完結啦

今次嘅旅程有好多嘅第一次
第一次唔係同屋企人或朋友去旅行
第一次入森林
第一次睇野生紅毛猩猩
第一次同外國人傾兩個鐘
仲有好多好多第一次

我都學識咗好多嘢,體會到好多嘢
非常之感恩我有呢個機會可以去到
如果有下次,我會想再去多次

多謝大家睇我嘅遊記
我唔知連登點post片
如果有人有興趣睇某啲嘢嘅相或者片可以comment
我整個Google Drive俾你哋睇

嚟緊我會去泰國四日三夜快閃
如果有啲有趣嘅嘢可能都會寫下

Bye Bye
睇晒
睇晒
多謝支持
多謝支持
海狗公園program?
恭喜巴打完成成個遊記
下一站打算去邊?
下星期去峴港
可能都會寫下遊記
法達拉西廣場要星期日去先多野睇
好多呢啲行為藝術家

你都好大膽
我完全唔敢食果啲車仔檔麵食
雖然好曬,但係空氣污染好嚴重,啲污染空氣好似層紗咁隔左啲陽光
我係國家紀念塔top yard 影,上去要排好耐隊,我閒日非繁忙時段都排左半個鐘 :

睇完,多謝樓主分享
我去嗰日都見到有幾個呢啲行為藝術家
除咗呢啲之外,係咪冇其他嘢睇?
我唔知我行嗰條路啱唔啱
我都驚會肚痾
但難得去到,唔試好似唔係咁好
我去嗰兩日都幾好天,睇唔到空氣污染

原來要排咁耐,好彩冇上去
Oh 我唔記得加個連豬icon俾個斟水阿叔
希望佢見唔到啦
星期日會多人好多,氣氛比較熱鬧,各式表演家都多好多,治安都算好,表演家或者乞衣都好乖,只會靜靜等打賞,多少都得,唔會點追住人苛索

印尼天氣太熱,啲車仔檔冇雪櫃,我覺得啲食物好易變壞,我唯一係街邊檔買山竹食,香港一半價錢,而且印尼山竹好食過泰國山竹

我係唐人街呢間保育建築物食左最貴呢餐,150蚊港元左右,另外斑芝蘭路中間有個新既大型商場,有間叫天天來中餐館都ok,香港物價八折左右

其實唐人街300幾年歷史,耐過香港開埠,好值得行下,尤其係金德院

Wow有機會再去可以睇吓
$150都幾貴
本來想2025年地鐵通多幾個站再去,但有啲驚下一任總統會搞排華,佢係蘇哈托女婿,98年排華佢係軍部揸旗人
睇晒
btw 食完啲嘢有無肚痾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞