[遊記] 婆羅洲森林探險之旅

77 回覆
52 Like 6 Dislike
lm
一張相要load 5分鐘
我都係出森林先更新啦
我會keep住每晚寫

聽日去搵紅毛猩猩
Day 4 帕朗卡拉亞 to Sebangau Forest

今日一起身就出發去森林
我去嘅森林係Peat swamp Forest
首先去咗碼頭坐船

沿路嘅風景

呢度原來係啲植物 但最近俾火燒晒
原來呢度經常都會火災
就算有水佢都可以照燒
同埋有時表面冇火佢都係燒緊
佢會喺底下面燒
不過我對佢嘅了解唔算太深
唔講咁多 廢時講錯
之後收得好啲再做research科普一下大家

佢嘅水係咁嘅色
陽光折射之後會變紅色
下面應該會有圖

呢個係入口 好有探險feel
歡迎嚟到森林河流之旅

落船之後會行呢條路軌入個camp
盡頭嗰個光就係入口條河

個camp係咁樣的 環境比我想像中好

Settle down之後入咗森林睇一睇

呢條就係我要行嘅路 又窄又滑

呢啲就係我講嘅紅色水
我冇理解錯嘅話
啲水係因為佢啲根有啲物質令佢變紅
同埋可能好似沖茶咁嘅原理
越浸越深色 因為佢經常都係水浸
我過幾日見到個專家再問問佢

呢啲就係水入面嘅有機物
水下面全部都係呢啲
佢話1kg呢啲嘢曬乾曬得1g

呢顆係菇 有毒的

呢隻係青蛙

呢堆係壁虎

呢粒係紅毛猩猩鍾意食嘅果實嘅種子

今日嘅活動就係學點用指南針+地圖+GPS+其他量度嘅工具

最後就係要credit返BNF
#borneonaturefoundation
#laboratoriumalamhutangambut
#tamannasionalsebangau

而家係Day 11
終於post到Day 4
留名繼續支持
巴打除左用部Vlog機,靠手機就影到咁近?定有部無反?
Vlog機主要係拍片,手機影相,冇單反
Day 5 Sebangau Forest

今日嘅任務就係試用琴日學用嘅工具
但我唔記得影相 得呢張

我行嘅路

豬籠草

我哋去咗四個check point 做咗四個任務
1. Set 一個10*10, 5*5, 2*2嘅quadrant,然後就數入面樹/植物嘅數量同度高度
2. 坐喺度聽森林嘅聲音,聽附近嘅動物叫聲,大概估吓佢哋嘅距離同方向
3. 搵紅毛猩猩嘅巢同度個顆樹嘅高度,高中學嘅sin cos tan終於有用
4. 捉蜻蜓,然後度佢哋嘅長度同睇吓係咩品種

蜻蜓

啄木鳥 太遠影唔到

園境午餐

我發現印尼人每一餐都有飯+辣椒+蝦片

晚餐with一堆簷蛇

呢個係飯後甜品,炸香蕉
超級好食,仲要係啱啱出爐我就食

用呢個粉溝水再浸條香蕉落去
跟住再炸佢 就可以

然後晏少少就見到條咁大條嘅蛇
真正嘅大蛇屙尿

聽日就真正去睇紅毛猩猩🦧
緊張
Btw想知除咗post link之外係咪冇其他方法可以post片
Day 6 Sebangau Forest

今日會入森林睇紅毛猩猩

呢度啲人嘅生活都好chill
一起身就聽到佢哋喺度彈結他

食完早餐就入咗森林搵紅毛猩猩

沿途嘅風景同動植物
個粒係紅毛猩猩鍾意食嘅果實嘅種子
佢個底全部都係有機物
即係啲樹葉/樹/屎/其他野
所以踩落嘅質感係軟軟地

佢啲有機物會分解
所以有好多位其實係一個洞黎
有幾次都唔小心成隻腳去到大腿踩咗入去
非常刺激

個森林而家係dry season同wet season中間
所以唔算太高水位
Wet season啲水可以去到大腿

然後就搵到紅毛猩猩了
影得唔太清楚 之後問人攞完靚相再分享

搵完就返黎食 lunch

呢度餐餐都係食類似嘅嘢
不停repeat,唔知係咪食唔晒再食過
不過係好食嘅

跟住玩咗一陣同brief 一下聽日嘅行程就free time
聽日我哋會去唔知咩村上堂
推廣保育同分享下香港嘅野

走廊有隻野 好驚
唔敢行

晚餐有炸雞食

最後就係聽日去睇蜻蜓嘅briefing

完咗之後 我去咗睇書
有個印尼人走咗黎問我睇緊咩
問我可唔可以translate俾佢
Btw我睇緊被討厭的勇氣
我點翻譯
所以求其識咗少少之後就開咗傾偈
傾咗成個鐘 講下文化/生活等等
仲有啲deep talk
最令我surprise嘅係佢哋時薪得$6
但一支2L嘅水要$3
都唔知佢哋點生活
我見超市啲嘢都唔係特別平
所以先咁多印尼姐姐黎香港

由於呢度生活太chill
每日大概得9-12係有野做(出森林)
有時要聽briefing
我決定要學下結他 我想學好耐
喺香港太忙冇機會去學
跟住我就搵咗晴天嘅譜
希望我可以幾日學識
呢兩日己經學咗基本嘅韓文讀音
lm

知唔知普通遊客可唔可以去㗎
唔可以,要申請先得
所以我真係好好彩
Day 7 Sebangau Forest + Palangka Raya

今朝去咗捉蜻蜓

路邊見到嘅菇 食咗
出面個層係Jelly 入面真係菇+好濃草味

前幾日影個粒果實嘅肉 都食咗
超酸

死咗嘅蝴蝶 俾螞蟻+蝴蝶食緊

食完午餐就去做分享
no offence但個feel真係好似助養山區兒童咁
全部人都望住我 影我相 專車接送

揸船嗰個人睇落得10幾歲
揸得幾勁 可以喺啲樹枝之間自由穿插

晚餐食當地人推介嘅麵

跟住冇野做同佢哋玩下啤牌
佢哋玩kum棉胎都可以玩得好開心
我諗呢啲就係香港人唔會get嘅快樂
Pure happiness
Day 8 Sebangau Forest

今日係上Lecture日
黎咗咁多日終於有個lecture係關於Peat Swamp Forest
我終於知佢係咩黎
我冇get錯 真係有機物

上上下佢攞咗個儀器出嚟
係用嚟檢測地下啲有機物去到邊個level
有分三個level 有興趣再講
跟住我問可唔可以試
佢就話可以
然後就全部人踢拖入森林試

印尼人真係好chill
上堂可以食煙 著睡衣 坐地下 R腳趾
無端端入森林玩
雖然啲lecture都唔係好formal

上完就食午餐
休息一陣之後再上
今次係關於航拍機
個教授好似好鍾意玩
淨係俾我哋玩咗一陣 其他時間都係佢玩
部機係dji 嘅唔知咩Mavic 2
佢話要HKD$20000
而家啲航拍機咁貴嘅咩
我記得之前睇好似淨係$6000左右
不過佢個部可以探測埋溫度 可能勁啲

跟住就冇野做lu
佢哋原本話3點去游水
唔知去邊度游
不過突然落雨就冇去到
轉咗去野餐

食食下有人坐船返黎
我問可唔可以試
佢又真係俾
我就去咗撐船 好玩

夜晚我哋問廚師可唔可以煮印尼炒飯
佢又真係炒 非常好人 非常好食

最後上埋長臂猿嘅Lecture
聽日04:30出發去搵佢哋
聽佢哋嘅叫聲
Bruenas noches
個度有個西班牙人
所以學咗一兩句西班牙文
留名繼續支持
有錢都未必有呢種體驗,巴打好好細味
Lm
都係唔太健康
lm
Day 9 Sebangau Forest

夜晚嘅星星
估唔到iPhone 13都影到

05:00嘅森林
我哋要去聽長臂猿嘅叫聲+記錄
聽咗一個鐘左右就去睇佢哋
但移動得太快 睇唔到真樣 淨係聽到聲
叫聲我唔知點放上黎 自己google啦

休息咗一陣 晏晝上關於Camera Trap嘅堂

上完堂我又去咗野餐

唔知啲水乾唔乾淨 但過咗咁多日已經慣咗
跟住又冇嘢做
今晚同佢哋玩Texas Poker
第一次同唔同國家嘅人玩

好似冇講過
呢個camp有
香港人*3
西班牙人*1
英國人*1
印尼學生*3
印尼人*~10
平時嘅活動/野餐都係我哋6個學生一齊玩

由於今日實在太得閒
我練咗1.5個鐘
終於可以唔太kick咁彈到晴天嘅前奏
不過唔係學我Day 4搵嗰個網
睇咗第二個 易啲
我想學結他好耐 但喺香港一直冇時間
喺呢度一個星期真係好chill好relax
股票都睇少咗 唔知NVDA而家升到邊呢
Day 10 Sebangau Forest

今朝起身發現有紅毛猩猩好近我哋
所以又著睡衣入咗去
第十日就發展到赤腳入森林

紅毛猩猩(影唔清楚)

佢食緊嘅嘢
佢喺我哋正上方 一路食一路跌 我執晒

睇完之後上堂學紅毛猩猩嘅嘢
原來佢哋會不停整巢黎休息
原本會去睇佢哋嘅巢
但落雨所以冇得去

跟住一直冇野做直到夜晚有個小lecture

中間冇野做入咗去lab睇佢哋做實驗

Urine

Shit

睇咗本書

兩隻男猩猩69

跟住夜晚同印尼人傾偈
今次係同啲照顧我哋嘅人傾
傾完先知原來BNF真係會做好多野去保育森林/改善環境
例如唔同嘅research/宣傳/教育
好有意義 真心respect

佢仲同我分享
原來Palangkaraya嘅development係落後其他國家10-20年
Palangkaraya成個城市都冇公共交通工具
某啲地區連廁所都冇

再上仲有啲地區係冇水冇電冇信號
但啲人都生活到+開心
雖然我不嬲都知有呢啲
但親耳聽到嘅感覺係完全唔一樣
我可以喺香港出世真係好幸運
no offence
但我真係唔知佢哋嘅生存意義係咩
所以我覺得無知係最幸福
你知得越多 你想要嘅就越多
好難做到知足

聽日要07:30起身
Selamat Tidur
11/6 Day 11 Sebangau Forest

今日去咗一個reforestation嘅地方
呢度之前俾火燒 而家做緊reforestation
其實我都唔係好清楚 唔講咁多了

搭呢啲船去 啲船多到開船p咁

個天真係好靚

之後去咗睇水霸

超級熱
我哋跳咗落去游水
游完全身啡晒
本身手指甲仲keep到白色
一游就啡埋
仲要唔記得除Apple watch
條表帶直接報廢

黎咗咁多日 今日終於曬黑咗

夜晚去咗玩蟲捉青蛙
我好撚驚 唔知點解佢哋唔驚
好痴線
(不過我試咗俾呢條蟲爬上黎 唔記得佢叫咩名)

最後我哋有個小farewell
唱下歌 跳下舞
外國人真係玩得放啲
跳得好high
而我就好似grad din嗰個藍色衫人咁

我介紹咗香港頂流俾佢哋識

sorry post錯 呢個先係
聽日就走啦 最後一晚喺森林
你真係好勇敢 咁都敢游
係咪去耐咗就唔介意衛生問題 融入咗當地生活
佢哋嗰個都游
不過嗰個位睇落唔污糟

去耐咗真係會唔介意
12/6 Day 12 Sebangau Forest to Palangkaraya

BNF有唔同嘅教育program同埋community work
今朝一起身佢哋就帶咗我哋去其中一個地方
呢啲係用路邊啲雜草整乾,壓扁之後整出嚟嘅
呢度賣得平過出邊,因為唔係舖頭
所以我買咗幾樣嘢,一個手工制嘅袋仔只需要$15
(感覺有啲似旅行團逼我哋入去消費,不過我諗應該唔係)

呢個係用植物整嘅飲管,試飲過,唔會爛
可以攞返香港用

然後我哋去咗第二個Community work嘅地方

嚟咗咁耐,終於試一次坐喺地下食飯
衛生情況有啲惡劣,不過都要俾面佢哋食吓
其實幾好食

呢個係蜂蜜,佢哋話係用無針嘅蜜蜂整

然後佢比free time我哋,其中一個印尼學生就帶咗我哋去篤波
香港嘅桌球室我都未去過,就去咗印尼
香港嗰啲真係唔太夠膽入

篤完出嚟個天係咁樣

然後我哋去咗間好靚嘅餐廳食飯
原本諗住會好貴
但Google完發現人均應該都係$50內

有隻好靚嘅貓女,最後我有抱住佢嚟影相
不過我唔會自爆,所以唔同大家分享

跟住就返咗去Guest house瞓覺
第二日要七點機,再去雅加達玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞