[遊記] 婆羅洲森林探險之旅

77 回覆
52 Like 6 Dislike
相信睇到呢個遊記嘅人都會知我係邊個
勿相認 please

大家好!
故事可以由上年10月開始講
我參加咗一個programme
可以sponsor大學生出國體驗保育工作
我見好似幾正,就膽粗粗試下報
原本諗住係去陪跑,點知佢揀咗我
我到而家都未明點解佢會揀我
不過唔理咁多啦,我聽日就出發

為咗記錄低今次嘅旅程
我仲專登買咗部Vlog機
影到正野再同大家分享

打住咁多先 有人睇再打
盡量每晚更一次 希望我唔會爛尾
最後果句=99%爛尾
سَارْعِيْ
لِلْمَجْدِ وَالْعَلْيَاء،
مَجِّدِيْ لِخَالِقِ الْسَّمَاء
وَارْفَعِي الْخَفَّاقَ أَخْضَرْ
يَحْمِلُ الْنُّورَ الْمُسَطَّرْ،
رَدِّدِيْ: اللهُ أَكْبَرْ
يَا مَوْطِنِي
،مَوْطِنِي
قَدْ عِشْتَ فَخْرَ الْمُسْلِمِيْن
عَاشَ الْمَلِكْ
لِلْعَلَمْ
وَالْوَطَنْ
Nvda 睇好幾多?
未開始已經結束
希望唔會
起碼2000
會行神山
我嘅行程大概係咁樣

Day 1 Hong Kong to Jakarta
Day 2 Jakarta to Palangkaraya
Day 3 Palangkaraya
Day 4 to Day 11 Sebangau forest
Day 12 Palangkaraya
Day 13 Palangkaraya to Jakarta
Day 14 Jakarta to Hong Kong

一開始以為可以自己留多幾日先走
諗住去遠少少睇埋火山先走
點知佢話安全問題 唔俾我留低 要一齊走
唯有之後自己儲錢去

不過頭尾兩日都可以喺雅加達行下
暫時諗住
Day 1 Ahola Pik 2
Day 13 國家紀念塔 → 清真寺 → 大教堂→ 老城區
希望去得曬
留名先,係咪有婆羅奶猩猩睇
留名中伏
成個post得部相機
樓主今日先出發
而家寫啦
Day 1 香港去雅加達

難得有人sponsor我搭飛機
緊係要搭國泰

飛機餐

個印尼空少問我想食咩個陣我聽唔清楚
淨係聽到佢講唔知咩sausage
所以就揀咗呢個 幾好食

瞓咗5個鐘之後就到雅加達
冇乜人 幾大 幾靚
同出面完全唔一樣

出到去就見到咁多人迎接我

返到酒店放低野休息一陣之後就出去搵野食

啲車多到唔識過馬路

食咗一條芝士腸 ~$6
好juicy 幾好食 不過唔熱 扣分

一碗肉丸麵~$12
佢係粉絲+油面,再加幾粒小肉丸同一粒大肉丸同埋豆腐入面有嚿肉+有幾舊脂肪
幾好食 不過好油膩

正餐就係KFC ~$23
想試下同香港有冇分別
但唔小心嗌錯咗個餐,以為係雞,點知係包
可能之後再試過
個薯條唔熱,不過幾好食
個包係難食版嘅香辣脆雞包
佢杯可樂得三啖,啲冰超大粒

甜品 唔知咩黎 ~$2.5兩件,~$10一件
我食咗中間嗰個同埋右邊嗰個
中間嗰個好似係斑蘭蛋糕上面加咗啲芝士
望住佢即場磨啲芝士落去,真係落咗好多
右邊嗰個係椰絲加紫米蛋糕
都幾好食 不過兩個都好油
食完成隻手都係油

周圍都係貓,見到好多隻
仲見到啲好似貓咁大隻嘅老鼠
Day 2 雅加達去帕朗卡拉亞

食朝嘅酒店早餐

有炒飯,薯蓉同埋咖喱雞,全部都幾好食

食完之後就去機場

架飛機幾靚,不過唔係坐呢架
臨上機個空姐叫停我,唔俾我上機
嚇死我,原來係我擺咗個尿袋入gip
唔記得攞番出嚟
然後我就跟住佢入咗間房仔攞返個尿袋出嚟
要hand carry
最後佢仲幫我推埋個gip上機
服務態度非常好

風景非常之靚,望落去全部都係樹,但係冇影到相

因為想試吓新嘢,所以我揀咗素食飛機餐
難食到仆街,唔知佢點做到又油又冇味
食咗一半就冇食
然後我見到隔籬嗰個人食正常嘅嘢食,睇落超級好食
下次唔搞咁多嘢

落機之後聽到音樂聲,我以為係播出嚟嘅音樂
行到落去先發現係真人live Band

今晚嘅晚餐係local推薦
全部都超級好食

我發現印尼人真係好鍾意食飯
Lm
Day 3 帕朗卡拉亞

今日嘅早餐

牛奶咖啡 ~$5 砂鍋雞粥 ~$12
雞粥上面嗰啲係炸雲吞皮
脆卜卜幾好食
我發現印尼啲嘢食份量全部都唔多
不過好平 可以食兩份

跟住去咗參觀個度嘅大學
University of Palangka Raya
超大 入面要揸車先得
不過啲設備唔太完善
佢好似話淨係得幾棟大樓 最高係7層

參觀咗佢其中一個展覽館
我都唔知可唔可以擺上網 所以唔影咁多了

之後就食午餐 上一餐都未消化完

肉丸面 ~$12

啲肉丸有分兩種
大個粒係入面有啲軟骨
食落多啲口感 肉味濃啲
細啲嗰粒係普通牛丸 冇乜特別
面都有兩種
米粉同即食麵
我就兩溝咗 一次過試晒

食完就去BNF嘅office聽下聽日入森林嘅安排

#borneonaturefoundation

晚餐食咗佢哋推介嘅Satay Ayam

印尼人真係好熱情 我哋話想食菜
佢專登揸車帶我哋去買

串燒有三種味,三種都有好濃嘅炭燒味
一種係正常沙嗲味
另外嗰兩種都係印尼撈麵黑色嗰隻醬嘅味
不過一個係重蒜頭啲,一個係落咗蕃茄
全部都好好食
除咗嗰個用葉包嘅飯
唔知係咪我食嘅方法唔啱
真係麻麻哋

之後就返房休息
聽日要7點出發
而家仲未瞓
留名支持,希望之後風景吸引過野食
d野食幾似馬來西亞
係咪淨係去睇猩猩?定係果到可以參觀下啲原始部落架?

利申唔識
呢度收得唔係咁好
聽日再寫
未去過馬來西亞
得閒去吓
其實主要係睇佢嘅peat swamp forest
好彩先見到紅毛猩猩
不過都會見到其他唔同嘅生物
原始部落應該就冇
樓主 支持你 慢慢寫 玩得開心啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞