火鳳燎原集中討論區(12) - 「荀彧,收手吧!」

636 回覆
13 Like 1 Dislike
今集同百年奇才唔同;第三頁已經寫左叫「李慮」
諗唔到陳某有乜原因唔就咁寫周不疑+劉先
無存在感先可以令人輕敵
又掟人落山
蜀多山路, 掟人落山零成本
左圓右方
方圓不一
二師兄自己佈咗好多自己人落去做手腳
佢哋喺度扮豬隊友 即係今集自殺嗰件廢老
係 而家北方曹操陣營係咁

名義上仲係漢 但已經係

魏黨曹操vs 保皇黨二奇

敦爺雖然係表面保皇 扮中立
曹操雖然係佔優 控制所有嘢
但二奇失勢之前 已經滲透咗好多人落去仲把持各個唔同位

朝廷仲係漢帝 但孫劉勾結嘅係 保皇黨二奇
呀...明白晒
正史/演義印象中都好似無講係因為漢帝/朝廷而抗曹
唔知有無記錯
不過如果真係無陳某咁寫又幾好
多返d曹營入面嘅勾心鬥角
唔會 就係二師兄喺背後搞搞震 做咗個敵人制衡住孫權
令到劉備老七可以無後顧之憂執死雞入蜀 贏家仲係老七

同之前一樣 赤壁睇落係老五打晒 但老七大水執死雞

之後南郡荊州又係老五搏命喺前面打 但老七又俾佢執死雞執晒荊南 養荊州民兵執南郡

曹操搞掂咗馬超 下步就係益州 益州唔夠打自然聯荊入蜀
巴蜀天險直接廢咗

暫時全部都係咁 佢幕後睇落乜撚都冇做 但次次都係佢執死雞
打開雙截龍
正史其實大把 荀彧自殺就係為咗保皇
假假地士族之首 曹操陣營二當家
曹操所有大牌文官都係佢提拔
最後就係因為觀念唔同 直接失勢暴斃 之後一年就立魏
後漢書都有為佢列傳

而且曹魏亦都試過耿紀許昌內亂 就係為咗反魏保漢

始終大漢四百年老字號 一定係有遺老
其實今次又掟d咩人落山

我諗最後張任會好似丁蟹咁掟晒佢班fd落山
張任其實掟邊個
大耳/老六派黎問佢「借物資」既信使掛
演義有,曹操入宮殺伏完、伏皇后。當時心諗「玩到咁大都得?」後期司馬家殺返曹魏啲人,好強烈嘅報應。
剛好5個
佢係邊個根本唔重要
本身係講緊一個天才寧願自殺都要去幫沒落既大漢
係,我諗多咗,窗簾就係藍色
司馬無殺曹氏wo
係後來劉裕先殺哂司馬家
演義,但廿幾年前睇唔太肯定。果陣好記得報應報返落曾孫定太孫度。
先有屌打公孫贊,後有官渡外打曹操3位8奇,內打埋自己家人 咁嘅表現對得住8奇之首嘅名啦
"不要不要丟人現眼!"就喺雒城扔晒啲fd子
應該咁講 老二就係想幫老七 黎緊孫劉並存 曹操就唔敢稱帝 咁佢就可以繼續保漢
最癲係袁紹buy呢個計劃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞