火鳳燎原集中討論區(12) - 「荀彧,收手吧!」

636 回覆
13 Like 1 Dislike
呂蒙關權仔咩事
老年權權:陸仔跟左我咁耐都唔明咩係繁衍
陸仔:
應該唔會咁寫啩 但好好奇佢會點寫
又係司馬叻啦
可能今次係荀彧俾料佢殺荀攸
水鏡對老八下毒手係指咩?
563話有講
其實係水鏡想落毒手先
老八都預計到,已經計劃好反殺水鏡
死前燒書
過唔過到下期
隨時漢中又用黎抬法正
末年唔係幾個姓陸咩
有冇巴打可以講多少少夏侯惇條線
演義黎計仲有漢中同曹丕南征講少少
我理解曹營搵夏侯惇做漢臣安撫朝中人

老二就將計就計令曹營覺得朝中無人反對立魏

保護朝中反對聲音,仲用夏侯惇營下既人暗中謀反

有冇巴打補充?
引伸到夏侯霸降蜀都關佢事
下期講返西涼
唔會啦
荀彧無恨荀攸, 只係嬲
因為荀彧知道荀攸係想保護荀家
有荀攸係度, 荀彧先可以更加出力去害曹操
所以荀彧唔會要荀攸死

如果司馬叻殺佢, 原因只有係因為佢係老四接班人
你地都知老四一直盯死司馬叻, 司馬叻要報仇, 就要除荀攸
搵夏侯惇做反對派 安撫朝中人 令到佢哋唔會全部倒向劉備
而且亦都可以暗中監視住 保證唔會出乜大問題

荀彧目的都係為咗保漢玩平衡
前面一早有對惇爺落手

司馬家之後篡魏 司馬孚都有玩呢招
仲係一個大魏忠臣

我覺得應該係咁解

老2真係好撚勁
又係二公子
司馬孚對魏忠心耿耿,魏少帝曹髦遭害時,百官都不敢奔赴,唯司馬孚放曹髦的屍體在大腿上,悲慟地哭着說:「殺陛下者臣之罪。」又上奏要查明主使者,當時郭太后下令以要庶人禮儀安葬曹髦,司馬孚又與群公上表,要求以王禮安葬。司馬孚性格至慎,在司馬懿執政時都經常退抑而不加參與政事。後來每逢廢立時,司馬孚都未嘗預謀。司馬師及司馬昭二人都以司馬孚是長輩不敢相逼。後來到了西晉建立,陳留王曹奐到了金墉城,司馬孚拜辭時執着他的手流涕歔欷、不能自勝,還稱:「臣死之日,固大魏之純臣也。」

我諗大概定位係咁

司馬孚=夏侯惇
司馬師 司馬昭=曹休曹真

睇返今集好有咁嘅感覺
新三國暗示孫權嬲9呂蒙擅殺關羽,所以落毒殺佢同埋下放陸遜
雖然歷史一定唔係咁 但呢個位寫孫權寫得幾好
新三國佢係由赤壁已經對大都督好不滿
其實係暗示歷史嘅佢一直比江東士族揸住春袋
所以除咗魯肅之外嘅都督佢都唔gur
不過孫權打曹魏真係柒事一籮籮
後面玩壞咗成個吳國
所以一直對孫權冇咩好感
火鳳入面暫時都係二公子契弟咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞