火鳳燎原集中討論區(12) - 「荀彧,收手吧!」

636 回覆
13 Like 1 Dislike
後面咪講成件事係楊修向後面搞鬼
一嚟就割韭菜
最終原來張飛係因為爭女俾人隊冧左
重演多次上次同阿火為左”爭女”而大打出手
因為做親都係陰濕野
新一代殘兵智力有冇50
定我已經中左計中之計
今集前半講荀彧死, 最大受害者係司馬叻(+曹丕)
同埋惇爺+韓浩講荀彧依然係曹操重臣, 趙廣之後要走佬去蜀
個人估計一盒酥係之後楊修用黎宣傳既事

估計之後楊修被雞肋收皮, 就係司馬叻照抄
實際用殘兵(王雙?)殺楊修, 但之後用雞肋宣傳
公子無可能唔知楊修詭計嘅
但漢室不倒 司馬家就上唔到位成為好似漢室下曹魏嘅存在
所以公子知道都可以將計就計

今話已見盲夏侯信哂公子 盲夏侯仲要係文官之首
內鬥時啫係代表一定文官全撐公子

計中計中計中計
每一都估緊對手下一步
除非目的已達
否則只會繼續計落去

楊修只為立魏殺公子
公子為家族吞併曹魏
個下一步一定長遠過楊修

新殘兵成不了氣候幫手過下場
智力低下無所避免
今集龔某(楊修)應該係叫廣仔去殺荀彧黎完成立魏+去除曹丕勢力
可能廣仔都明殺荀彧會害公子但長遠係公子上位必要先將計就計
我哋上帝視角知道荀彧一定會死
但係之前一路描繪到人妻曹 盲夏侯呢班曹魏真正高層都唔想殺荀彧
所以我諗呢個想荀彧死嘅計
其實可以個個都有出
人妻同公子而家睇都可以係將楊修計就自己計
讓人妻可以封王立魏

而荀彧一早知自己係眾矢之的
佢自己都要有計 用自己嘅死去扶漢室
馬超係一計
可能遲下嘅東吳北上都係荀彧嘅遺計

係荀彧計中 一路打仗 曹魏就會忙 漢室就不倒

呢次內鬥計中計 有排計落去
笑左 楊修99% 唔夠司馬叻黎之後講兩句 雞肋金句
就比曹操斬
可能二奇玩公子獻頭呢
比條命出黎整死楊修 阻礙立魏
但係睇怕二公子一開始都係要示弱
撚佢一排先送佢上路
但個時間唔似,維基講夏候氏係建安五年(官渡之戰)果時比張飛拐去,成十幾年前,宜家已經"笑傲江湖"。
同趙雲打完頹廢唔通係老婆搶左先頹廢?
廣仔拐咗三爺老婆?
主要係依家都唔見三爺老婆
又無啦啦出左夏侯小姐好難無聯想
火鳳D人唔一定跟正史出場
孫夫人討董個陣就出左
凌操都唔係跟史實時間死,而且正史都剩係話大小張皇后係夏侯氏生,兩個仔反而冇講到
「輕敵」
燎原星彩
作者同一時間太多野想寫,

涼州戰神馬超寫到一半
劉備入蜀又寫到一半
荀彧保漢又寫到一半
東吳北上條線又開左
依家仲要開手寫埋兄弟鬩牆

雖然佢聲稱想將所有野都合眾歸一入翻護漢一事入面,
但太多detail 要講應該會令到現實時間用一兩年都推進唔到太多個故事呢次堅係有排等

仲有柒八呢啲耐唔耐又要講兩句,二爺應該都會穿插下舖少少將來點威震華夏
仲未計曹氏班細路成長又有啲日常要講下………諸如此類
第一日睇火鳳?
唔信陳某會派三爺綠帽
陳某唔係姓呂就姓張
姓趙無得鬥
之前夏侯淵提過佢有個從女失散左
我覺得呢個似係張三嫂多d
咁又真係同時間發生緊咁多嘢嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞