究竟猶太人點樣武裝建國?(特拉維夫猶太人抗爭博物館遊記)

69 回覆
54 Like 10 Dislike
支持樓主 離開家鄉既我最近都有諗到其實我地依加好似當時既猶太人咁流亡外地
而最後我地可唔可以好似猶太人既結局咁成功建國
就係睇我地依加要點做
你知唔知北約轟炸南斯拉夫嘅起因,就係因為南斯拉夫喺科索沃犯戰爭罪行
冇錯,而家就係關鍵
香港有咩價值值得人咁做?

歷史會發生的事亦唔代表套入任何一個地方

除非你造到香港對於南海有重大戰略價值
有人當兵固之然係件好事,呢件好事又點樣廣泛地影響大部份人?

香港人衰撚個華人,俾多一百年都會原地踏步,日日只係消費當年的事而唔去更進一步。
你答唔到「團結程度」「香港人意志」呢點就走去轉移話題,好,唔緊要,繼續同你講歷史

價值係自己爭取返嚟嘅,老實講20世紀初嘅巴勒斯坦地區對於美國同埋英國都唔係特別有地緣戰略價值(相比塞浦路斯同伊拉克、卡塔爾),但係點解1917年仍然會有貝爾福宣言,公開支持猶太人係當地建立民族自治?就係因為猶太人除咗喺唔同嘅國家都幾有財力之外,係一次大戰有大量嘅猶太人參加咗英軍,為趕走鄂圖曼帝國出咗唔少嘅力量,零英國政府必須要正視,同埋回報呢班人嘅付出。

同樣道理,阿拉伯人佔巴勒斯坦嘅人口多數,已經住咗喺呢個地區幾百年,理論上都應該可以爭取到唔少外國支持(就好似後來嘅約旦王國咁,脫離咗巴勒斯坦呢個身份認同之後爭取美國人嘅支持),咁點解佔據同一個地帶嘅阿拉伯人有冇得到相應嘅支持呢?因為呢班撚樣一戰嗰陣幫鄂圖曼帝國,二戰嗰陣挨埋納粹德國,仲成立咗黨衛軍部隊呀嘛仲未計阿拉法特同中共、薩達姆同卡達菲嘅關係

咁你係想論證啲乜嘢呢?即係話任何香港人嘅努力都係徒勞嘅?香港民族注定自己將自己掃入歷史垃圾堆咁樣?
香港人都係華人黎嘅基因上啦起碼我覺得你咁樣係宣洩多過基於嚴謹嘅歷史同埋邏輯論證wor唔使咁樣踩低同埋妄自菲薄嘅,佔中完咗嗰陣夠有大把人以為香港人永遠都會陷入犬儒啦,你睇吓一九年多咗幾多人走出嚟

歷史雖然有客觀嘅因素推動,但係有一大部份都係唔同民族自己創造出來嘅。

好似巴勒斯坦穆斯林咁,怨天怨地再做國際大種乞兒,咪搞到自己嘅民族變到而家咁兜踎
順便炸埋中國大使館,可惜炸得一飛,無完全夷平赤納粹份子
多謝你,前途掌握喺我哋自己手中,唯有喺呢幾十年建立話語權(武力、輿論戰、財力)先可以喺形勢許可嗰陣選擇民族嘅出路。

1896年嘅赫爾佐(第一屆猶太復國主義大會召集人,亦被稱為以色列嘅精神國父)都冇諗過短短52年之後,佢嘅夢想就會成真
只可以話係激進抗爭,如果喺歷史上嘅光譜黎講,未算係革命雖然我唔主張妄自菲薄,但係香港嘅武力示威(或者相關嘅嘗試)都係好撚廢所謂屠龍小隊係一個笑話

最有效率係嗰啲放左工又睇唔過眼嘅紀律部隊
呢班所謂前線份子根本就無認清事實,侮辱緊革命呢2個字,2字從來同流血畫上等號
你走上去前線做緊乜鳩
唔係咩火魔法,打美心叫武裝XX呀麻

共打自己人就叻,打外人幾時有贏過
有無諗過點解國共都拜孫中山,歷史一早俾左答案,最令人痛心既係呢役證實左呢班所謂未來棟樑既無知程度
讀咁撚多書都唔識讀下歷史,班擦鞋仔仲日日叫人民起來,呀爺心諗:唔好玩啦下麻
咁多人上去玩,有無無啦啦聽到起來呀
巴勒斯坦個班反骨仔嚟 邊個幫佢就搞9邊個
所以約旦同埃及都唔想再開邊境,費事畀呢班友入黎搞破壞受教訓了
大台日日都叫人民起來好多次
人哋講民意基礎
一直都係針對佢睇唔到大部份人諗乜

前線果幾十人有乜代表性?
真係有民意基礎就唔會十一月叫停去投票
歷史上邊場戰爭係打打吓留力,用投票決勝負?
愛爾蘭新芬黨表示
阿拉伯人唔係打鄂圖曼咩?
The Arab Revolt (Arabic: الثورة العربية al-Thawra al-‘Arabiyya), also known as the Great Arab Revolt (الثورة العربية الكبرى al-Thawra al-‘Arabiyya al-Kubrā), was an armed uprising by the Hashemite-led Arabs of the Hejaz[9] against the Ottoman Empire amidst the Middle Eastern theatre of World War I.
On the basis of the McMahon–Hussein Correspondence, exchanged between Henry McMahon of the United Kingdom and Hussein bin Ali of the Kingdom of Hejaz, the rebellion against the ruling Turks was officially initiated at Mecca on 10 June 1916.[a] The primary goal of the Arab rebels was to establish an independent and unified Arab state stretching from Aleppo to Aden, which the British government had promised to recognize.[11]

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Arab_Revolt
遲啦相對猶太人機會主義到飛起,所以戰後咪無咁多獎勵。

同埋越近代越離譜,而家法塔赫都係痴中國同埋俄羅斯,佢地嘅軍警都係呢兩個國家接受訓練
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞