究竟猶太人點樣武裝建國?(特拉維夫猶太人抗爭博物館遊記)

69 回覆
54 Like 10 Dislike
三:哈加拿

希伯來語中Hagana意指「防衛」,呢個猶太民團係隨住Aliyah移民增加而成立嘅組織。而家特拉維夫市中心通往耶路撒冷方向嘅鐵路車站,為咗紀念呢班先行者守護猶太民族嘅貢獻,就係叫做Hagana Station。

由於移民開始增加,信奉伊斯蘭教嘅鄂圖曼又因為戰敗嘅關係結束咗對巴勒斯坦嘅統治,因此作為人口多數嘅阿拉伯穆斯林失去社會地位優勢,同外來人口開始產生越來越多嘅磨擦。

新來嘅英國殖民者缺乏足夠嘅力量控制情況,因此猶太人決定將本身規模細小嘅「守護者」組織專業化,同埋擴大規模。

一次大戰鍛鍊左一批擁有英國軍事經驗嘅猶太軍人,呢啲退役軍人返到巴勒斯坦家鄉之後,隨即成為1920年新成立嘅Hagana(防衛團)骨幹。

佢哋主要都係為唔同嘅猶太社區提供保安服務,以及訓練更多嘅人手去面對日漸惡劣嘅治安。

值得留意嘅係,防衛團部隊並唔係走精英主義,大部份成員都唔係全職,而係日常工作之外抽出時間接受訓練,或者係擔任其他嘅協助工作(行政、後勤、情報、採購軍火等等)。

山雨欲來風滿樓,接住落嚟嘅就係不停爆發嘅阿拉伯人暴亂,企圖將猶太社區消滅。

領導學有一樣嘢叫「木桶定律」:決定一個群體嘅成敗,取決於團體入邊最弱嘅成員嘅實力。Haganah雖然都有自己嘅精英部隊(之後會提到),但係大部份人都唔係啲乜嘢身經百戰嘅戰士,而係好似你愛一般嘅小市民,每一個人盡自己嘅能力貢獻,自然就可以將呢個組織轉化成高效率運作嘅戰爭機器,令猶太民族喺之後嘅軍事衝突,絕大部份時候都佔盡優勢。呢個心態同埋組織模式,就算去到今日,仍然係以色列立國嘅根本。
錯字更正:「你我一般嘅小市民」

所以建立一個有效嘅相軍事組織,需要嘅係動員群眾去支援,而唔係淨係顧掂一班前線打手就得。

2019年香港人嘅組織力一啲都唔差,喺惡劣嘅地理政治條件同埋缺乏軍火之下,仍然可以撐到咁耐,算係咁。
四:第一波考驗

Hagana組織一成立無耐,係第一年(1920年)就面對耶路撒冷舊城區嘅Nebi Musa穆斯林暴亂,造成幾百個猶太人受傷,五人死亡。

無力應對同埋無盡力保護猶太民眾嘅英國軍警,不但禁止猶太人民團入城保護群眾,仲起訴佢哋私藏軍火,連其中一個Hagana領導人Jabotinsky都被判監15年(後面對英國民意強烈反對,改為一年)。

阿拉伯穆斯林社群針對猶太人嘅暴力攻擊越發頻繁同劇烈,1921年嘅雅法暴動(起因為猶太共產黨遊行,要求設立巴勒斯坦蘇維埃共和國)甚至有阿拉伯裔警察參與,射擊逃難嘅猶太群眾同企圖強姦猶太婦女。

錫安議會(巴勒斯坦猶太人議會)忍無可忍,於是派出攜帶自動武器嘅Hagana小分隊,衝入阿拉伯人聚居點對住居民無差別開槍並摧毀佢哋嘅家當,連老人家都照樣射殺。

後方支援嘅Hagana人員,更加係當地英國殖民警察嘅軍火庫偷取左一批槍械,支持呢d報復行動。

更大規模嘅族群衝突係1929年再度上演,Motza猶太村係拒絕Hagana派遣人員保護之後,自以為平時同鄰近阿拉伯人關係良好可以逃過一劫,但依然被屠村,婦女更被輪姦後殺害。

希伯崙大屠殺亦係當地猶太村長拒絕Hagana保護嘅後果,阿拉伯暴民洗劫左希伯崙,全村被毀,殺死左六十幾個村民。

英國軍警疲於奔命維持基本治安嘅同時,hagana都繼續儲存實力,防止類似事件再次發生。

圖為haganah加入宣誓儀式:一手按住手槍,一手按住舊約聖經

貿易封鎖必需品犯戰爭罪咖
佢唔驚啲海軍俾人炸到冚家鏟咪嚟囉
咁農產品本身就可以貿易買返嚟嘅
佢哋唔知其實即使係美國獨立戰爭,都只係有2%人口有參與戰爭(包括埋非直接參與)
五:專業化武裝組織

1920至1929年嘅hagana,除咗少數直屬中央指揮部嘅小分隊擁有比較多嘅武器同埋訓練之外,其他多數都係一啲抽出工餘時間輪流防衛自己農場/集體農莊嘅小市民,缺乏時間同埋系統去培養有效嘅作戰效能。

鑒於1929年嘅阿拉伯人暴動造成左猶太居民慘重嘅損失,hagana嘅高層人員意識到升級武力同埋訓練嘅迫切需要。

因此佢哋開始籌集更多嘅資金,動員更多嘅猶太青壯年男女接受基礎嘅武裝訓練,但係佢哋平時仍然會繼續自己嘅日常工作,作為一支後備部隊應付緊急事件。

除此之外,組織都開始購買更多一次大戰嘅剩餘軍火,透過波蘭軍隊分批接受訓練。

呢段時間喺巴勒斯坦領土嘅hagana後勤人員都開始學習製造炸藥同埋其他爆炸品,慢慢令呢個組織又一支缺乏訓練嘅民防隊伍蛻變成半職業化嘅準軍事部隊。

但係硬件提升嘅同時,交戰守則同埋指導思想並無太大嘅轉變。

呢個就係猶太人武裝組織內部衝突同分裂嘅導火線

呢到好多五毛
六:Irgun與Lehi,勇武派與熱血公民?!

上次講到猶太武裝組織內部開始有路線嘅分歧,咁天下間嘅政治意見同埋行動綱領都係一個光譜,到底分裂出嚟嘅人,抱住乜嘢嘅信仰呢?

1931年成立嘅Irgun嘅主張更為激進,因為約旦王國都應該要納入未來猶太國嘅版圖入邊,手段相比hagana更加凶狠。

由於Irgun想猶太人佔領更多嘅土地,呢啲計劃亦都變成咗Irgun嘅另一個名稱Etzel(Errtz Israel)。

喺二次大戰期間,Irgun針對英國政府機構同埋軍事設施發動咗好多次襲擊,搶奪軍火,摧毁無線電塔同埋警署等等。

比較出名嘅行動,包括著名嘅Acre監獄劫獄事件,英國人喺呢個地方囚禁大部份Irgun同Lehi(稍後會講到呢個組織)嘅成員。所以Irgun組織左一對擁有大量爆炸品同埋自動武器嘅突擊隊強攻,救咗唔少囚犯。

英國人作為報復,處決左大部份剩低嘅囚犯,同埋喺行動中被俘虜嘅Irgun突擊隊員。

當然仲有一個激進武裝組織,Irgun不甘示弱咁綁架咗兩個英軍士官,一聽到囚犯被處決嘅消息,就即刻處決咗呢兩個英軍,將佢地嘅屍體綁上炸藥然後吊係樹上。

就係呢一件事件,令英國民意上下震動,終於都令到執政嘅工黨頂唔順強大嘅猶太武裝組織軍事壓力(英軍係多數戰鬥入面都係處於被動),向聯合國申請終結係巴勒斯坦地區嘅統治。

美國為首嘅其他聯合國成員國於是開始制定巴勒斯坦地區嘅管治方案(亦都係初代嘅猶太-阿拉伯兩國方案)。

Irgun針對阿拉伯平民同埋英國殖民者發動大規模嘅無差別,恐怖襲擊,包括後來喺1946年放炸彈炸死喺大衛王酒店(英國殖民機構總部)嘅英國平民同埋官員,係Deir Yassin大屠殺入邊殺死咗至少107個阿拉伯穆斯林平民。

佢哋嘅行為令英國、美國同埋後來嘅聯合國齊聲譴責,將佢定義為恐怖組織,連愛因斯坦都有寫公開信話Irgun嘅行為係法西斯主義,本質上同納粹一樣咁衰。

佢哋嘅極端程度連Hagana都睇唔過眼,初期係割蓆之餘仲會幫助英國殖民者不遺餘力咁打擊佢哋。

不過Irgun喺以色列立國之後轉化成為咗合法嘅政黨Herut,亦即係今日嘅總理內塔尼亞胡所屬嘅右翼利庫德集團。佢哋係1977年贏得大選,開始經常成為以色列內閣嘅一部份,Irgun嘅領導人仲係以色列政府擔任過領導職務,其中就有總理貝京。

多圖後補,下一篇講埋Lehi,佢嘅領導人係世界上最後一個自稱恐怖分子嘅傳奇
小弟寫故嗰陣,有好多情節都係參考當年喺Irgun博物館嘅所見所聞。

撇除政治立場,但係就軍事能力同埋小部隊戰術黎講,Irgun今日好多行動都係教科書級別咁成功,以佢哋嘅資源可以做到咁樣,係現代嘅任何一支準軍事部隊黎講,係前無古人後無來者

打平民呢家嘢,做得啱唔啱就見仁見智啦。

不過以結果論嚟講,首先Irgun嘅一系列行動有份成功趕走咗英國殖民者同埋阿拉伯人,成功建國再成為長期執政嘅政黨一份子

對於被殺嘅一方嚟講就肯定係不幸架喇,不過喺中東地區嘅外交規則就係鬥拳頭大同埋搵啱朋友巴勒斯坦解放組織走去搵卡達菲同薩達姆做朋友,結果有目共睹
笑咗,中國會理得你係咪戰爭罪
首先,嗰陣仲係唔係中共/中國?

都係藉口畀其他國家可以介入姐
其他國家介入=外交抗議,然後沒有,唔通會空投物資?
中國邊日唔犯戰爭罪行?
留名
波蘭華沙有個猶太人博物館,流散左二千年再建國真係唔易
其中一個幾大嘅轉捩點係1944年華沙起義,華沙嘅猶太區(Ghetto)居民同埋外邊嘅波蘭游擊隊一齊合力抗擊德軍。

呢張相係喺一個加沙邊境嘅猶太集體農場(Kibbutz)影嘅,呢個銅像係當年一個帶頭起義嘅猶太反抗軍戰士,拎住一粒手榴彈。

銅像下面有一段碑文,大致意思係「我哋猶太人從呢一刻開始再都唔係任人欺負,而係會自己拎起武器反抗,爭取自己生存嘅權利。」

而佢哋講得出做得到,靠自己爭氣成功建立屬於猶太人嘅國家,喺世界之中堅強豎立,直至今日仍然同緊全世界嘅反猶太勢力鬥爭
點樣定義有定係冇呢?有幾十個BNO香港人加入彩英關,有啲仲要係駐守傘兵突擊旅,捱過咗嚴酷嘅訓練,就係一心想為自己民族貢獻,莊敬自強,咁又算唔算係冇香港人意志呢?

講團結,呢篇遊記入邊提及嘅猶太武裝組織係會互相向英國殖民者篤灰,出賣其他組織嘅資訊,甚至開槍射殺唔同組織嘅成員,咁算唔算好團結呢?

雖然香港人就同世界上其他華人一樣,內疚嘅基因深入骨髓,不過團結程度已經唔算差一山還有一山低呀睇多啲歷史比較吓就會知道。
錯字:「加入咗英軍」sor
你係其他國家?無讀歷史唔緊要,不過都唔使妄自菲薄。

歷史上美國係做得出設立禁飛區(利比亞),甚至成個北約落場空襲(南聯盟),運輸戰略物資(金門823炮戰),1948柏林空運對抗蘇聯封鎖。

潑冷水係唔緊要嘅,都係人之常情,不過搞唔清楚歷史事實就真係有問題喇
主線係要「減少依賴」
的確,同埋打完仗之後嘅香港一定唔會好似之前咁多人口,必然會因為戰爭、饑荒、同埋其他公共衛生危機(瘟疫etc)導致大量人口死亡,或者被強制遷移到北方,更有甚者會直接比共產黨屠殺。

所以要養嘅人少咗,同埋用返比較新穎嘅農業技術,例如垂直耕種同埋混合式魚鴨塘,起碼可以將依賴嘅比例減低。

https://www.patreon.com/posts/xiang-gang-de-wu-63582565

https://www.thenewslens.com/article/30973

可以參考吓呢兩篇文章入邊嘅統計數字
我唔同意喎 我就係前線份子
我十分認同當時前線已經有武裝革命既雛形
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞