出咗 Windows 11 LTSC

77 回覆
8 Like 1 Dislike
Apple Device, 新版snipping tool

最好就當然係windows 10 介面 + windows 11 latest build
試埋W10 iot ltsc可以inplace upgrade升W11 iot ltsc
LTSC有無得Windows Update?
除咗少咗啲Build-in App外,無其它唔同?
之前聽過話要自己上Patch。
我覺得除咗少咗啲垃圾App外,冇咩唔同,但唔係expert的話操作上會覺得有點煩,例如裝Store既App

唔駛自已上patch,有Windows Update的
有咩分別
同 win11 有咩分別?
用落冇
但授權使用上有分別
Windows LTSC (Long-Term Servicing Channel) 是 Windows 10 企業版的一個特殊版本,專注於提供長期穩定性和兼容性,而非頻繁更新新功能。
主要特點
每2-3年發佈一個新版本,例如 Windows 10 Enterprise LTSC 2021、2019、2016 等。
只提供安全性和關鍵錯誤修復更新,不會有功能性更新。
提供長達5年(IoT企業版10年)的支援週期,確保系統穩定性。
移除部分新功能如 Microsoft Store、Cortana 等,專注於企業級應用。
適用於對系統穩定性和兼容性要求較高的特殊用途裝置。
優缺點
優點:
長期穩定,不會被新功能更新打擾
系統資源佔用低,運行更快
支援 Windows Defender ATP 等企業級安全功能
缺點:
缺乏新功能和更新
可能錯過部分安全補丁
部分應用程式和遊戲可能無法正常運行
總的來說,LTSC 版本適合對系統穩定性和兼容性要求較高的企業環境,但缺乏新功能更新
行唔到部份App所以「適合對系統兼容性要求較高」嘅企業?
系統兼容性要求較高 = legacy app
Windows ameliorated
legacy app正常以用唔倒,LTSC先開到所以兼容性高?

我有啲睇唔明所以都唔敢用。
其實句意思應該係
因為個Windows唔會upgrade,所以對舊app支援比較友善
LTSC = 只有security update無feature update既windows
你今日收到個OS既 ui + features 去到OS收皮嗰日都唔會變
唔似consumer edition咁每幾個月就有新app新ui新function
大部分系統兼容問題唔會而家出現,但可能會係未來出現(幾年後)
原因係OS build唔會更新
例如W10 LTSC 2021既build number 係W10 21H2 19044.xxxx
係2024年可能會有app detect到個OS咁舊而唔support
移除左既功能可以人手add返入去(例如MS store, UWP app, 各codec extensions)
enterprise ltsc 同 iot enterprise ltsc有咩分別?
等Windows 12出就買Win 12 box set license 然後用嚟裝返windows 11
Windows 10/11 IoT Enterprise LTSC 和 Windows 10/11 Enterprise LTSC 是兩個不同的產品版本,主要差異如下:

1. 目標用途不同:
- Windows 10/11 IoT Enterprise LTSC 是專為物聯網(IoT)裝置和嵌入式系統設計的作業系統版本,例如工業自動化系統、醫療設備、ATM機、POS機等。
- Windows 10/11 Enterprise LTSC 則是針對一般企業級桌面電腦和筆記型電腦使用。

2. 功能集不同:
- IoT Enterprise LTSC 移除了部分企業級功能,如Windows Media Player、Internet Explorer等,以提供更精簡的系統。
- Enterprise LTSC 包含完整的企業級功能集。

3. 授權模式不同:
- IoT Enterprise LTSC 通常透過OEM渠道預先安裝在裝置上銷售。[4]
- Enterprise LTSC 則通過大量授權計劃如Enterprise Agreement等方式獲得授權。

4. 支援週期相同:
- 兩者都屬於LTSC(長期服務通道),提供10年的支援週期,但發佈新版本的時間不同。

總的來說,IoT Enterprise LTSC 是專為物聯網裝置量身打造的精簡作業系統版本,而 Enterprise LTSC 則是針對一般企業級電腦使用的完整版本。選擇哪一個取決於您的實際應用場景。
我用緊IoT
得嘅咩?
上網Google 話買11可以裝10
咁如果win7隻碟仲係度,條key用唔用到?
可唔可以自己開間公司
整個website買domain買電郵跟住向ms申請?
應該唔駛特登整個website咁麻煩
Ltsc最少要買5個license, 最平買法係1xLTSC + 4xCAL
買要搵Microsoft Partners
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞