尼泊爾報導:中国高鐵負債達6.1兆人民幣 26座「幽靈車站」車站養蚊子

178 回覆
117 Like 6 Dislike
成班廢柴話軍用, 你唔識就算啦, 米出聲, 高鐵用來運兵都還可以, 運車運坦克根本不可行, 仲有, 你到時仲夠電力行車?路軌仲完整?
啲軌道同普鐵係通嘅

只要普鐵可以載嘅嘢,理應係入到高鐵軌

而柴油車無話唔可以行上高鐵軌,長隧道你唔係連續咁行都唔需要驚有通風問題。

但更加大問題係客運線同客運站無上落貨設施
要落貨並唔簡單
高鐵軌承重量低過普通軌
高鐵條路共通?
要達到高速唔係玩磁懸浮列車先做到咩
如果要用呢種技術 理論上唔可以承受太重嘅運輸
你軍用唔係全年都係咁碌
壞咗再算。

不過印象中中国係高鐵軌承重大過普鐵。
軍用無人話要高鐵咁快

你用貨卡拖頭行120km/h唔停 24小時都夠你行好遠
內債其實真係無問題,一筆就可以勾消了,你見有報導咩銀行員工都可以一折出糧

真係要處理的是外債,美金或者其他貨幣的
所以有啲共用路段行得唔快
頭25位都冇 唔好睇到咁重要
蚑那鐵路部個規範係高鐵軸重17噸,普通貨運列車貨卡軸重25噸,特殊重運貨卡軸重30噸

https://www.gov.cn/gongbao/content/2013/content_2376204.htm
但我記得高鐵軌係厚料啲,你講嗰個軸重係因為高鐵要求變形要少所以客車先比較低標準。

對軍用嚟講,你有需要都係照碌,唔會即刻壞,最多咪碌彎條軌之後客車減速行
除14億好少錢,應該太子去旺角都起高鐵

你仲未明咩,傻閪
題外話(唔關軸事)

反而客運站係咪完全無貨運功能
又不見得

因為某啲地面大站平時都可以駛得私家車入
連北京南站都可以一排咁入

萬一有需要用嚟運貨唔係唔得,但要預咗月台會拆一段架空線方便吊貨啫,不過有鐵路工兵呢啲算小問題。
鬼站支那遙遙領先
休寧巴伊葉
韓國歌手
坐過高鐵
真係好L快
不過遠少少都係搭飛機快
咁快啲撥啲軍費還錢先哋屌
最緊要威
只會揀支那嘅敵人:五眼聯盟國家
冇咁多人又起咁多個站
冇撚用
入嚟睇26座高鐵
尼泊爾D窮閪 笑鳩人大洗???
點解唔可以?
得個講字
咁你條臭閪蚑那賤蛆入咗幾多手蚑那蟈債
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞