尼泊爾報導:中国高鐵負債達6.1兆人民幣 26座「幽靈車站」車站養蚊子

178 回覆
117 Like 6 Dislike
成個日本都好多呢啲地方
佐賀、富山嗰啲商店街都好靜

鄉下熱鬧我覺得岡山、尾道、盛岡
最意外係盛岡,應該係311大地震後,啲人由沿海搬晒入內陸
https://youtu.be/MMlAo3rKS7k
日本玩旅遊谷鄉下經濟

中國又學人搞咩農家樂,熱潮過後執咗勁多
鐵路運軍火從來都不切實際俄佬鐵路都唔知被烏克蘭炸過幾多次
一來軍事用途 , 二來唔起嘢邊有得貪, 工程費上中下都有得執, 貪夠咪走人移民美國理得你欠債幾多兆
重裝備唔用鐵路運用乜運?
鐵路修補容易
荒川宏係百姓貴族話過農場請人耕田要俾錢
,有乜理由貼錢幫人耕田。連日本人都咁諗,更加實際既蚑那賤蛆點會上當

佢仲係百姓貴族話依家北海道出咗札幌都無晒人咁濟,北海道新幹線睇怕都好難按照上世紀70年代既計劃咁起到旭川
難講
鳩鐵愈長程嘅車黨鐵分到嘅錢就愈少
外媒收聲喇,你了解中國嗎,去過中國嗎?
天朝上國,萬歲,萬歲,萬萬歲!!!
香港高鐵站 分分鐘是全中國最多客量既高鐵站之一

每日咁多港人北上+自由行南下
班鬼佬根本唔了解國情
起高鐵係用來谷GDP + 撈油水

班貪官醒過鬼佬好多啦
主要是貪官用來撈油水

撈完油水 就完成目標, 可以退休嘆世界
D債留比下一任去處理

大陸個個官員都係咁樣
最緊要自己任內賺錢就得
蝕錢問題就留比下一任官員食
大陸人根本買唔起樓

個個月薪三四千, 但D樓幾百萬
點買
主要是用來集結兵力用
例如 打台灣前, 需要集結幾十萬兵力 去福建, 就用高鐵運兵

由於未正式開戰, 中共可以用軍演做理由集結兵力
所以美國/台灣 都只能望住中共集結兵力, 唔可以炸鐵路

就好似俄羅斯開戰前, 都用軍演做理由, 集結20萬兵力係烏克蘭邊境
因為未正式開第一槍, 所以俄佬集結兵力時, 北約+烏軍 都唔可以做任何野, 只能眼望望睇住俄佬用兩個月慢慢集結兵力
好多三四線城市 既鄉村都有高鐵站, 真係搵鬼去坐
九億人口月入低過兩千蚊
吹到自己GDP世界第二都無用
問題係負債又點??

邊個敢問 中共政府追債??
只係運 軍人/防暴隊 去鎮壓平民
同2022年封城清零 一樣

當時全世界都行共存, 回復正常生活
但聖上 想證明自己清零果套行得通, 所以全國陪佢一齊on9封城
結果用左大量人力物力封城, 封到餓死人, 燒死人.......各地經濟崩潰
最後連 平民都頂唔住衝出屋企食飯, 最後都係要行返西方果套共存

全國搞左成年既鬧劇, 就係因為聖上 想證明自己清零路線是對, 為面子
都需要 裝甲車, 水炮車既
被人炸 就代表不切實際??

咁步兵 日日都被殺
所以步兵都應該取消??
戰略準備嚟到時打杖可以跟路軌行,唔怕萬里長征行錯路
如果真係鄉村都算好喇
起碼係有少少人

問題係好多高鐵站真係方圓一公里內無人無村

就係貪啲地多易收可以「發展」丫嘛
搞唔起咪仆街囉
發行國債係ongoing嘅
你還唔到錢無人會肯借數比政府
最簡單就係羊毛出自羊身上
你可以割韭菜唔還錢
但連帶嘅效果係好嚴重
銀行收唔返借貸收唔到息還唔到比債主
就算係支那 拎唔返錢一樣同你死過
呢一切係可以武力壓制
但搞咁多野中間咁多成本只係因為地方政府想威起多啲高鐵站
平叛亂用水炮? 直接開槍啦.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞