尼泊爾報導:中国高鐵負債達6.1兆人民幣 26座「幽靈車站」車站養蚊子

178 回覆
117 Like 6 Dislike
以前d人做d白牌車 做得勁爽
起咩高鐵 仲要蝕錢 都on9
唔係好多姐,等於中國人半年人工。
其實美國一日都印幾十億錢全世界都係一個大泡沫
專家幾時分析下美國d負債情況
負債只是西方資本主義的把戲

為人民服務, 多多錢都要花, 全民埋單

有十四意人好辦事
佢係要高鐵條鐵軌直通北到南
高鐵架嘢係煙幕黎
高鐵路軌載唔到重嘢
兵呀
最緊要第一時間緊係鎮壓韭菜啦
愛國你指愛英國美國
窮鬼nigga國家
真,一人幾舊水都1兆啦
尼泊爾咩居心
個站又起好左啦
欠左啲錢唔玩還咪唔還囉囉
尼泊爾唔好喺度說三道四
意識型態好緊要

上面啲小學雞要背邊座大廈最高 高鐵幾快 咩國家有最長鐵路 軍艦排水量幾多

所以咪起囉
近排仲興玩 城際
姐係s bahn , 深圳 plan 未來全線total 24 條線,加8條城際鐵路。 但2022年負債巳經3000幾億人民幣,都唔知點起
平叛亂唔洗重裝備
好搞笑,有現成科技唔學,一定要由頭自主研發,不如由石器時代從頭學起。
其實日本好多鄉村站都係無人坐
踩多次日本踩過嘅陷阱

《日本列島改造論》是1972年6月11日當時日本通商產業大臣田中角榮所提出的論述

田中角榮主張,將日本列島用高速交通網絡(高速公路、新幹線)串連起來以促進日本各地方的工業化,並解決城鄉發展不均、人口過度稠密等公共問題。
基於意大利和美國等也有使用過相同方式的經驗舉以為證,田中角榮主張,日本北部轉成為工業地帶、南部轉成為農業地帶(日本人口主要分佈在日本列島南部,這與日本當時產業分佈相反)。

田中角榮會舉出這些論述的原因被認為是,其出身地為新潟縣中越地方,所以特別了解當地因處日本北部長年冰雪覆蓋而導致貧困的問題,希望能藉由此論述改善當地的發展。

田中角榮漸漸退出政壇後,其所規劃的交通設施計劃依然以各種面貌在日本執行;直到日本泡沫經濟破滅後,為了提高內需經濟,反而大幅增加了交通建設。然而諷刺的是,交通便利並未帶來各地平衡發展,反而因為交通方便,加速人口湧向大城市和東京,產生了東京一極集中現象和鄉村地區空洞化。
最簡單方法 睇JR PASS全國版用唔到邊啲新幹線嘅車 就知邊條線好搵
一個制就歸零啦
四國地方人口好似唔多喎,
之前睇youtube講日本廢村,
有啲就係四國邊緣既小村。
臭閪蚑那有個戶籍制度擋一擋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞