從香港赴台灣 旅客打包飛機餐「燒臘雙拼」遭重罰5萬

292 回覆
412 Like 22 Dislike
https://youtu.be/KP0qIU6e0q8?si=8Y2bU-9JVeY_GEq9

通常就咁充公就放走
不過植物防疫法同家畜傳染病預防法最高可以罰300萬日圓同監禁3年
遣返自付
帶豬肉就話者
飛機餐要佢丟左佢或者即刻食晒佢咪算囉
真係罰5皮無錢就趕走, 有冇咁等錢洗
印尼人食豬肉
立即被真主懲罰
唔好打咁多
Cx夜晚機去日本有
當年台灣有豬農貪平入左大陸既豬,結果爆發口蹄疫,搞到台灣從世界最大豬肉出口國之一變成無得豬肉出口,咁多年唔知幾多豬農破產自殺、成個產業縮水、出口少左千幾億,到前幾年終於疫埠除名,可以重新出口豬肉,但個市場已經比競爭者霸哂,例如日本以前買好多台灣豬肉,係第一大進口國,依家已經完全攝唔入了。

非洲豬瘟恐怖之處在於,就算係食完痾返山黎都仲有感染力,連動物都有。台灣依家唔止海關,連海岸都時不時都有瘟豬屍體漂上岸,其實最近既海岸都幾遠,正常唔會漂到過去,要特別搵船駛近岸再拋落海先有可能,咩國家會咁得閒得登咁做?自己諗下啦。
如果佢唔想交罰金而去到台灣嘅話
可以等共產黨攻陷咗台灣之後先過去
聖母婊
唔係全部都蛔
bali 果d 信印度教

香港都算係咁

比大家過深圳買餸 同埋 去日本買海鮮
咁佢本身有一程回程都搭唔到
冇錯喎 普京咪一粒精子
佢有日射核彈都係世界末日
上次搭CX去日本個飛機餐有生果 落機之後見到
CX啲地勤舉曬多國語言牌周圍行話生果唔帶得入境
遣返機票要自己俾
貴到仆街
咁都好過比5皮先啦
台灣可以唔去呀
都成8年無去
美國同澳洲係咪支那人思想
台灣法律真係有時摸不著頭腦
如果係大陸,通常叫你在海關前成支水飲哂佢就放行。
斷估海關有比機會佢叫佢即場食哂成盒燒味飯,但佢又唔合作唔肯即場啪,咪揸正黎做鳩佢罰錢。
機場啲餐廳拎過去
兩岸一家親
總之都係求其嘅嘢好專業 專業嘅嘢好求其
屌你死傻尻 個重點係帶肉入境呀
你唔係入境 理尻得你帶個飛機餐入棺材

連咩事犯法都唔知 學人出嚟吠

帶呢隻腸, 好易出事, 日本都唔畀帶入境
唔計機票,去十次都可能唔會洗多過五萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞