從香港赴台灣 旅客打包飛機餐「燒臘雙拼」遭重罰5萬

292 回覆
412 Like 22 Dislike
台灣政府強力防堵非洲豬瘟,未經申報攜帶豬肉入境可遭重罰。近日一名印尼籍旅客從香港搭機赴台灣,竟把飛機上的飛機餐「燒臘雙拼」打包帶下機,被機場的檢疫犬聞香發現,當場開罰20萬元新台幣(折合5萬1千元港幣)。但因該旅客無法當場繳納,直接被當局遣返回國,下次入境得先繳清罰款才可放行。

台灣當局表示,一名印尼籍旅客於4月30日自香港搭機入境,被檢疫犬攔查到手提行李攜帶含有豬肉和雞肉的餐盒,據調查是該名旅客將飛機上的餐點打包帶下機。

台灣當局稱,飛機或郵輪上的餐點也算境外產品,因此受檢疫規定限制,含有禽畜肉類和生鮮蔬果等的飛機和郵輪餐點,都不准攜帶入境,一旦查獲就會依法開罰,提醒旅客吃不完的飛機餐切勿打包,以免被罰。

台灣當局稱,因應今年在中國大陸旅客違規攜入豬肉製品中,首次檢驗出新型非洲豬瘟病毒核酸,為避免非洲豬瘟疫情延燒,已針對旅客行李、快遞及郵包進行X光機百分百查驗

台灣當局又提醒,若攜帶豬肉製品入境,第一次開罰20萬元新台幣(折合5萬1千元港幣),第二次違規開罰100萬元新台幣(折合25萬5千元港幣)
睇到打飛機
想食
遣返回國,即係送咗一程臺北飛印尼嘅機票?
下, 酒店呢? 唔計?
仲要一世入唔到台灣 如果你唔比罰金
好彩只係台灣
如果係日本就慘啲
無腦
好多年試過一次,好易中伏
我真係唔知熟肉都唔比

你當派個腸仔包/ 定唔知因航雞卷拎埋落機
比隻狗聞到, 好彩叫我扔左佢就算
名/passport 都冇抄
佢睇個野程度是點
搭邊間有燒味飯飛機餐咁正?
其實飛機做哂廣播 去到海關都俾哂機會叫佢地掉左去 仲要硬闖就由佢罰
其實呢啲又唔係帶咗軍火咁嚴重
你話好似之前個美國佬帶咗把槍入境就話啫
屌你飛機餐都罰得咁甘
咩飛機餐有
抵死
台灣係萬稅國嚟
好嗰啲就學唔到歐美 衰嗰啲就學足
借啲意打劫姐
航空公司派呢啲 咁大整蛊
農業國家比你帶左啲菌入去死曬啲牲畜知唔知幾大經濟損失
係香港農業無咁發達先咁鬆
想知邊間航空公司有咁嘅飛機餐揀
好明顯 香港買啦。。告埋佢比假口供啦
澳洲加拿大都係咁,為左保護當地農產品,都捉得好嚴,無檢驗證書就可能沒收
你話有心帶啲肉入去就抵罰啫
一盒燒味飯又有幾大經濟損失
叫佢即場掉左佢咪算囉
洗唔洗罰到咁甘呀
經常都有食物驗到非洲豬瘟病毒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞