從香港赴台灣 旅客打包飛機餐「燒臘雙拼」遭重罰5萬

292 回覆
412 Like 22 Dislike
飛機自己派既餐飛機唔負責?
假設有菌 食左佢咪乘客中毒
照理應該飛機餐自動當申報左,有菌就航空公司負責
都係一dd
係美加澳紐嚴d,不過都應該未夠台灣嚴
歐洲,日本就兩者中間
新加坡同香港一樣好鬆
依家落機前會播片/廣播叫你唔好帶落機
以前台灣豬肉出口全世界第二多,後尾俾口蹄病玩死咗
搞咗20年左右先開始可以再出口咁你話人哋驚唔驚
但相反台灣的泥土可以合法帶入中國
我諗呢到有7成人搭飛機去台灣係唔會聽違禁品同埋聽塊指示牌禁d乜野(包括熟既燒味豬)
以前口蹄病搞到由第二大豬肉出口變成二十幾年無得出口
你唔知佢地早排好辛苦先搞返好豬瘟

點可以因為旅客搞到又要用返幾十年去fix 返
如果係飛機餐其實情有可原
你話真係出發地帶過去就真係要重罰啦
連登仔視角

從香港赴台灣,旅客打飛機套餐:$5萬
罰得少就無阻嚇力
唔係點會毒品用克去計量刑
台中返搭華信都係咁派啦
你估佢哋唔知咩 理論上非halah食物都唔應該食
食得都唔理架啦
豬肉酒腸過 真主心中留啦
打仗咁嘅款
所有人都擒擒青,空姐空少嗱嗱臨派嘢食、乘客嗱嗱臨食嘢、特別餐要水要咩嘢飲都係急急腳去攞、仲會有人買嘢,派完餐就攞住部卡機周圍走
5萬蚊燒味飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞