到底一倍同兩倍有咩分別?

182 回覆
52 Like 398 Dislike
中文講既倍係好容易令人混淆
搞個倍字乜事
係啲人唔明個"多"字
人工係a既n倍
咪即係a x n
人工比a多n倍
即係a x (1+n)
多謝樓主問咗個我一直都想知嘅問題
嚴格來講低唔應該搭倍嚟用
答案係你on9
咁係嗰個人語癌
唔係分現唔現實
係人嘅問題
這兩個說法有著明顯的數學和語義上的差別:

1. **我人工係你一倍**:
- 這個說法表示我的工資和你的工資是一樣的,即 **相等**。
- 如果你的工資是 $X,那麼我的工資也是 $X。

2. **我人工係你兩倍**:
- 這個說法表示我的工資是你的工資的兩倍,即 **雙倍**。
- 如果你的工資是 $X,那麼我的工資是 $2X。

### 具體例子說明:

- 如果你的工資是 $1000:
- **我人工係你一倍**:我的工資是 $1000。
- **我人工係你兩倍**:我的工資是 $2000。

### 總結:

- **一倍**(相等)意味著兩者的工資相同。
- **兩倍**(雙倍)意味著一方的工資是另一方的兩倍。

這種數學上的差異在實際情況中會導致完全不同的薪資水平,因此理解這兩者之間的區別是非常重要的。
成班智障,尋日先問完呢個問題,今日又嚟?
https://lihkg.com/thread/3704430/page/1
我自己讀小學都已經有教呢樣嘢,睇我個仔本小學數學書都一樣有教,你班友唔識就重讀小學啦
/係/你兩倍: *20%
/多/你兩倍:*(1+20%)
/少/你兩倍:*(1-20%)
同香港人叫齋啡一樣
200 % 下話
一倍 = Double = X2
兩倍 = Double Double = X4
嘩! 好型好好笑
同人工高你100%
vs 人工係你200% 一樣道理

講人工係你100%嘅話咪姐係一撚樣
你最撚離譜

你老闆平時加你兩倍人工
你一定開心到震
連登數學天才
一個係1+1 一個x2
所以不嬲都話啲人講a比b 價錢平一倍,平2倍係on9
平1倍姐係免費,平2倍姐係對方要倒貼俾你
但好多人以為平1倍姐係半價
我人工係你一倍 = 一樣?
A = B*1
唔係一樣咁係咩呢請問
要睇埋文字
係你嘅n倍=x n
比你多n倍=1+n
用龍珠做例子
悟空第一次出界王拳 後面乜都冇叫乜倍
已係戰鬥力乘2
所以佢再加就係界王拳3倍

成套龍珠係冇出過兩倍界王拳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞