兩倍 係應該乘2定乘3?

30 回覆
3 Like 51 Dislike
假設 有個人話 : 我既錢係你兩倍

如果我有$100
咁佢究竟 係有$200 定$300

如果係$200
咁佢多我一倍既話, 係咪姐係同我一樣錢?
我係你嘅兩倍: 100×2 = 200
我多你一倍: 100+100=200

建議樓主重讀小學
根據你提供的情況,如果一個人說他的錢是你的兩倍,這裏的意思是他擁有的金額是你的兩倍。所以,如果你有$100,那麼他應該有$200。

當他說他的錢是你的兩倍,即 $200(他的錢) = 2 \times $100(你的錢)。這是基於他的金額是你的金額乘以2。

關於你提出的第二個問題,如果他多你一倍的錢,這意味着他的錢比你多出你現有的全部金額。所以,如果你有$100,而他多你一倍,那他應該有$200,這是你的$100加上再一倍的$100(即$100 + $100 = $200)。因此,他多你一倍的錢並不意味著他和你有相同的金額,而是他的金額確實是你的兩倍。
Ching 仲讀緊幼稚園?

兩倍 2x
多一倍 (1 + 100%) = 2x
想問下chatgpt洗唔洗比錢先用到?你用緊既係咩版本
真心想用
認真講,小學有教喎
點解我狗會買$100 @1.98
但贏左只係得$198(+$98)

明明100 x1.98係198
我應該要收返298(100+198)先岩數
可以點樣投訴
應該係中文既bug,我都係去到20幾歲先搞得清
我少你一倍
我少你一半
即是幾多
我嘅錢係你兩倍
我嘅錢係你一倍
又應該點計呢?
我既錢係你兩倍 = $100x2
我既錢多你兩倍 = $100x3
咁我既錢係你既一倍係咪廢話
$100x1 ?
同問!
不過樓主個問題優先
返去入筷子啦咁多嘢諗
樓主果個問題只係小學雞
真正既bug, 係睇電視劇既時候
通常D人都會講幾多日後見
咁問題黎喇
假設話3日後見
究竟講呢句野當下果一日計唔計
而3日後, 係指數落去第3日見, 還是係第4日見
成日都諗, 如果雙方都搞錯左, 咁場戲係咪唔使做落去
有VPN咪可以唔駛錢都用到
冇都可以用poe you 嗰啲,或者copilot
「係你嘅」好似係英式中文
所以先搞到咁
正確中文:我有多你一倍嘅錢/我嘅錢多你一倍
好似係
咁一日後見計唔計當下果日
計係咪即係講而家見
既然一日後見都唔計當日
咁三日後咪順數72小時
樓主果個係一倍 同"多"一倍既分別

其實唔難
為何放棄治療
呢啲concept我諗搵個小六學生都識
原來唔係得樓主一個弱智
咁3倍係幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞