到底一倍同兩倍有咩分別?

182 回覆
52 Like 398 Dislike
對佢黎講係加得果20%
對我地黎講係人工乘三
我記得十幾年前都有見過呢個topic
後尾唔知報紙定還是邊度睇到個解釋
一倍其實即係等於一樣
兩倍就係x2

你人工10k 我人工20k
我人工係多你一倍
即係你嘅兩倍
但係 好多人懶skip咗個多字 所以而家日常應用已經變咗 我人工係你一倍 就等於x 2
咁講法係錯嘅 但係已經大家都冇乜所謂 人係要適應個社會嘅 大家get到就得
倍思親係解加倍思念,比平時更多
但係一倍就唔係一個加倍, 係解一樣?
咪30000囉
一倍係解乘1
「多」你一倍係解
你既人工*(1+1)
我「係」你兩倍即係
你既人工*2
我「多」你兩倍即係
你既人工*(1+2)

係唔會有我既人工「係」你既一倍呢個說法,你係我既一倍咁到底係我既一半定多我一倍

如果你「多」過我既倍數係n
你可以理解「多」係解1+
即係「多」兩倍咪1+2
如果係「多」一倍咪1+1
???????????????????
咁都引到王梓軒出黎
就係等你咁覆
中文古詞特色之一就係省略啲字,文言文你都唔會直解掛?
呢句嘢本來就係解 加倍思親,所以先係更加思親嘅意思,姐係多過平時但無指明多幾多倍,亦係中文邏輯嘅體現
我大勝你 我大敗你 都係我贏
跌落地下 跌落地上 都係喺地板上面
你試下用logic解釋下?
樓豬弱智
斟酌位就係倍前面用 多 定 係
多喺中文係解extra, 額外多出幾多,所以係1+x
係喺指等於佢幾多,所以係1*x
咩百佳比citisuper平2倍喺中文係錯誤嘅講法,完全唔合邏輯
件貨100蚊,1倍就係100蚊,平1倍已經係100-100 =0 =free
平2倍姐係減200, 100蚊仲要減200,姐係指百佳倒貼100蚊俾你求你買佢件嘢
所以人工高你一倍同人工係你兩倍意思係一樣
睇起底仲話想做數學老師
唔係省略,係個倍字本身就包含左加呢個意思
所以你永遠都唔會理解為係減低
明冇
唔會減低,認同
但意思上唔係得減低同增加,唔會減低可以係 不變,一樣
倍就係指原來嘅量,1倍本身係指原本係幾多

仲話 明冇
咁想問數學係唔係唔應該中文出題
懶得打字,ai都明顯醒過你條豬兜10倍
毛澤東啲中文其實好好的
你係咪應該考慮下改改個網名
咁撚簡單既疑問你都解答唔到自己、我真係好難想像你喺呢個社會上面有啲咩用
你個名
你去轉賭場就知

不過都可能唔會知
邊度鄉下用跌落地上唔係跌落地下 跌在地上
書面語口語應該唔會撈埋用
條友語障,仲好意思叉撚住人
你一倍 = 2倍
+100%
x200%

咁都可以搞撚錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞