其實政府既薪酬調查點做?

61 回覆
11 Like 41 Dislike
加入政府啦
97年前公務員人工巳經偏高
回歸後 不能低過97年 再每加少少
班長官成日上連登視察民情當真
淨係計大公司,淨係調查最高薪果班,唔剔除Outliers。呢D Bias好易搞
有兩種調查
一種每年一次睇私企薪酬水平
一種十年一次,睇相同工種例如土木工程師,比較政府同私企的人工水平
7年邊有咁多半專科
嚟嚟去去都係三師
第2種幾時做?
唔會全公司加兩次
因為多數人max 左,跳到左頂
我老母都以為跳point 跳到退休
個變動扣左跳point 個數
六年一次,本來今年做,但今年搶人才私人工人工扯高哂,所以暫停咗
技工職系(樹木組/emsd/海事),蛇仔(測量)司機職系,科文,工人職系(一/二級工人),同市價差唔多
好似好多人唔知point係range嚟會有頂點
咁政府工d title 一向都亂咁黎
ACO係政府工叫文員
但街外的文員只係政府工入面CA Level
但其實都overpaid

工程師starting 又係overpaid
不過同一樣的工程師
你做判頭只係睇單合約的一部分叫工人做
佢就睇晒成單合約叫唔同的判頭工程師做
有部分係一個就擔起幾千萬合約自己做
所以其實佢等同我地判頭的PM SPM
而且唔妥佢 大可以1823搞9佢
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E5%90%84%E5%9B%BD%E6%94%BF%E5%BA%9C%E9%A2%84%E7%AE%97%E5%88%97%E8%A1%A8

全世界政府都財赤架啦
做公共服務你估係為左營利?
岩數呀 50k
入政府做係70-120k
會唔會係樓主份工太廢? 我下面做文員個同事睇著佢入黎而家第 6年 人工已經由萬頭上到時 3萬
因為上面講咗香港中小企咁多 但你政府好多低級/非專業職位都跟大企業咁加 仲有point個系數又係只加不減
啱呀,你同事攞倒三萬幾既時候喺政府度做佢已經升咗做CO逗緊5萬幾
咁你考左未
啲人有無大學應可就全部變晒Underpaid
明明呢啲位值得更好
用其他政府既財政同一個地區比
你既想法好危險下
文書主任 (Clerical Officer) (CO)
總薪級表 第16至21點
($35,775 - $45,640)
晉升至 CO 平均年資: 10.9年
又唔係一入職就頂薪
根本呢個調查不能準確反映實際情況
搮哂啲大公司,賺錢嘅公司做調查嘥氣
大把人公司結業失業,完全無考慮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞