其實政府既薪酬調查點做?

61 回覆
11 Like 41 Dislike
點解一個啱啱有牌既工程師有7萬人工?出面頂多4萬幾
文員永遠唔加人工,有2萬幾就唔錯,ACO有3萬幾?
鳩做
搵大公司做,計月薪
如果佢地搵連登仔就唔止呢個數啦
全部最低工資
又要貼返果張圖
個個連登仔話自己加50%
因為唔會計炒人
個市唔好炒左個30000 蚊, 請番個10000, 過左probation / 一年 加1000蚊
政府:今年薪資上脹10%

政府要做survey跟本就on9, 成個稅局係到,跟番全港月入中位數升跌就夠
你公司細
Point scale range同調查+- percentage既薪酬調查有咩關係
終於有人問個薪酬調查呢做,咁我公司就係其中一間會交資料嘅百幾間大公司嘅其中一間,就將我所見所聞分享一下。

首先,調查分大公司 (100人以上)同細公司 (50至 99人),而 50人以下嘅公司唔會納入調查。 但係香港中小企 (100人以下)嘅公司約佔 98% 公司數。

另外,個調查唔係咁易做,要將每一員工按五個類別,五個職級,即係要配對每個員工係一個 二十五個格內,新入職嘅員工又要交年資同學歴資料。加人工方便,又要計餐飽,所以每年HR 出電郵叫 各DEPARTMENT HEAD 做個MATCHING,根本啋佢都傻,冇人會理。

簡單講,就係算大公司,(我公司過 1000人),都要係極有資源嘅情況下,先至會願意參與呢個遊戲。每年都見其中一個HR MANAGER 帶住幾個妹妹仔,為咗呢壇嘢,又要追DEPT HEAD交配對,之後又要計人工增幅,期間半個月每間都要OT 到 9點。如果你公司只係得十個八個HR,都唔係好夠人做嘢,就根本唔會陪政府癲。

重有就係個薪酬調查委員會,當中我都識得一個人。咁飯局我問過佢係咪好得閒,做埋啲咁嘅嘢?佢份人就一向藍底親中,佢都講到明,做呢壇嘢係為咗想做JP。另外,我都有話個調查冇反映到巿況,因為參與調查嘅機構都只係社會上最成功最有資源嘅公司,佢就會佢地係跟機制,同埋最後加幅重有幾他因素決定,佢哋只係交報告。

最後,我嘅TAKEAWAY就係,公務員薪酬調查唔係全港在職人士薪酬調查,因為個methodology 已經crooked 或manipulated。

政府要benchmark 唔係一般公司,係營運得成功嘅大公司。呢點都認同,公務員成 十幾萬人,唔通要同一間得幾百人,HR team 得十幾個,間公司十個煲,得八個蓋嘅去benchmark?

個委員會嘅組成,各懷鬼胎啦。

最後一句,個調查結果係準嘅,因為我公司個人工加幅,多年來都同公布個數字好近。
但你公司係咪有晒工程 教育 醫療 咁多個部門?
其實一般公司都有做
不過係hr做
你見有d公司叫你in未派offer
已經問你攞上幾間公司幾錢人工
有牌4萬幾?
邊間大公司一考到牌就7萬
其實佢methodology 都好公開
其實trend survey個結果同遍普大公司嘅薪酬變動都相近,只係有好多公務員職系嘅pay scale range明顯偏離市價,但政府每3年一次嘅starting salaries survey又嚴重扭曲反映唔到真實市況令個問題愈嚟愈嚴重。
啱啱有牌你入到去政府再講啦
你入到你都去左啦
齋變動老實講偏低添
但加埋跳Point就好誇張
其實全間公司加兩次人工已經好誇張
你當政府自己啲AE係嘜
啱啱有牌4萬幾唔正常?
好似話上連登睇。政府見fg都50k所以係咁加人工追返市價
政府財赤緊喎大佬 同埋佢搵嗰啲公司擺明係未受太大影響既行業 恆大 物流業公司斷估實唔會搵基本上個結果任佢操控
因為佢之前好多年都加個公務員士氣再markup多2% 經濟好稅收夠就無人challenge 你而家財赤就仆哂街
根本唔駛同啲 loser 交待
助理文書主任ACO的每月薪酬是由總薪級表第3點($16,695)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞