1920 年代出產的麻雀

205 回覆
1413 Like 14 Dislike
左邊仲有3隻反轉左既麻雀
係唔係紅寶牌黎🤤🤤
1920年代既 日麻牌 好正
日本係用万
依個寫法出現左好耐嫁啦,顏真卿啲字帖都會見到依個寫法。
都唔係立直棒 係點數棒
依副唔係日麻嚟
日麻五索五筒五萬會有一張係紅色 係赤寶牌
同埋日麻係冇花㗎
依副角落頭有埋阿拉伯數字提示
好明顯係美國麻雀嚟㗎
(1)依家三麻有一套玩法係有花
(2)赤牌係戰後,應該係1960年後產物,舊版日麻係無赤牌
(3)好多現代日麻規格係美國逆流入。因為戰後乜都炸晒,所以有一批麻雀係會有數字。麻雀博物館都有類似產物
因為你對歷史無知
所以唔明
得閒讀多d書
Lingg mah-jongg個lingg即係咩意思
上網查咗紅寶牌1970年代先開始興
呢副1920嗰陣未興呢個玩法
手繪野 宜家買一定萬萬聲
蔣智光
呀!頂你個肺!
你呢啲咪典型連登低質討論囉 就咁放低一句完全對話題無幫助嘅嘢就走人 衰過Peter畀料
5萬蚊收 放唔放
象牙嚟?
你個戇鳩留言有咩好討論
簡化字1920年什至更耐之前民間都一直有
同- 1960年左右政府有規範

想問兩句野有咩衝突?
如果你理解能力低撚到咁都唔明你覺得有咩好討論
万字60年後先開始用都講得出
早知覆都廢hi事
係我理解能力低定你專登曲解我嚟拎優越感先我第一個回覆質疑佢「簡化字一向都有」係鳩嗡因為完全冇source 然後佢講1960有規範 係冇衝突但同再上面「1920撚有簡化字」呢個論點有冇關係 所以我話佢根本答唔到亦都冇錯 所以你啲馬後炮衝出嚟為優越感而屌其實可以收一收埋先

不過之後我已經同個位師兄各自搵左資料釐清咗「万」的確係1920或更早就有用緊 只不過當時佢係唔係屬於一個簡化字就有得商榷 詳情自己睇上面條link 不過你呢啲咁嘅人都未必會啦 反正你都係想入嚟屌下人證明下自己幾醒知幾多嘢㗎姐 雖然你講個啲嘢只係執人哋上面口水尾
係啦臨完場有晒資料比你跟住講 識最多係你喇 你最叻喇呢度其實唔識然後討論係冇問題 好似我咁我都係唔識 咪講出嚟討論錯/唔識咪認囉 最後咪大家學到嘢氣氛幾好 你呢啲人好哋哋唔撚得嘅 現實冇乜成就係要入嚟扮全知全能踩低人搞串曬個party有咩為
因為個萬字好難雕?
應該係
日本1946年先行新字體

嗰隻「万」字係大清同日本民間沿用已久嘅俗寫。
未有漢字簡化工程之前就已經有嘅字
正確嚟講係叫異體字 例如体 阴 阳
簡化工程將異體字用法納入系統係另一回事
唔好齊陰就當係喎
真心,講句「簡化字一向都有」都要俾 source 真係好撚唔得閒
呢度係寫大學功課定論文? 而且呢d 唔係常識黎
以前識字率咁低,有d深嘅字都會簡單化左,應該幾百甚至過千年都係咁⋯

「万」字一向都有其實係咁意自己搵下都會知唔會係咩冷知識
仲要俾你話鳩up 無俾 source,下次話地球有地心吸力駛唔駛俾 source
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞